От юли започва разделното събиране на отпадъците в София

От юли започва разделното събиране на отпадъците в София
A A+ A++ A

Разделното събиране на отпадъците на столицата ще започне от юли, обеща кметицата на София Йорданка Фандъкова по време на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС), предаде БГНЕС. Днес съветът гласува създаването на общинско предприятие за управление на отпадъците, което да отговаря за инсталацията, която ще се изгради на гара Яна, близо до Горни Богров.

Ние говорим не просто за един завод, а интегрирана система за третиране на отпадъци, в която влиза и пилотният проект за разделно събиране на отпадъци, по който в началото на юли ще започне да се работи, обяви Фандъкова.

Вече имаме част от първия етап готов, това е депото, което е в пробна експлоатация в момента, както и двете инсталации, които са изключително важни, продължи тя. „Инсталацията за компостиране предполага още в началото на следващата година да започне не само разделното събиране, но и преработването на биологичните отпадъци. Сега трябва да започнат да се наемат хората, които след няколко месеца ще работят на компостиращите инсталации“, обясни Фандъкова.

По нейна информация цялостният проект, включващ административна сграда, депо, инсталации за компостиране и механично-биологично третиране на отпадъци и пречиствателна станция, ще струва 350 млн. лв. По отношение на инсталацията за механично-биологично третиране финансирането беше осигурено, но въпросът беше да проведем по най-добър начин процедурата за избор на изпълнител, каза още Фандъкова.

В това отношение решението се обжалва в момента от двама от загубилите, обясни Фандъкова. „Аз не само нямам притеснения от обжалването, аз се радвам да има такова обжалване, защото колкото и да разчиташ на екипите си и външни експерти, все пак е хубаво още едно ниво – на КЗК и ВАС. Надявам се КЗК да гледат в съответните срокове тези процедури, каквото и да е това решение, аз ще се съобразя с него“, заяви кметицата.

Предстои и подписване на договори за фирми, които да извършват разделно събиране на отпадъци в 22 района на столицата, каза още Фандъкова и добави, че се надява контролът да бъде засилен, за да има смисъл от това. „В началото на юли в Овча купел и Кремиковци ще отидем да видим реалното разделно събиране по пилотния проект“, добави тя.

Фандъкова побърза да отхвърли обвиненията в прикриване на злоупотреби и нарушения с твърдението, че няма получен сигнал, по който да не е назначила проверка, а при най-малко съмнение информацията е била препращана към прокуратурата. Днешното заседание на СОС започна с минута мълчание в знак на уважение и почит към починалия музикант и общински съветник Петър Гюзелев. „Той беше не само велик музикант, а и велик човек. От него всички видяхме как трябва да се живее и как трябва да се работи“, каза в негова памет председателят на СОС Елен Герджиков.

#София #отпадъци #разделно събиране #депо #Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »