Георги Господинов: Човекът с вкус по-трудно става подлец

Георги Господинов: Човекът с вкус по-трудно става подлец
За днешния политически ден Господинов каза, че изкуството и политическото имат известно здравословно разминаване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Това, което остава като впечатление у мен, е, че нещата се случват на маса – това, което се случва, е или на маса, или под маса. Нещата заприличват на махленско мачле. Не сме толкова малко общество, за да си позволим такова неинституционално поведение, коментира писателят Георги Господинов.

„Литературата е много важен инструмент да мислим, защото политическото и пропагандата разчитат на директното внушение. Литературата казва, чакай да помислим, тя ражда хората с вкус. Човекът с вкус по-трудно става подлец. Така че литературата дава инструмент за интерпретация, учи на вкус и е бавна медия, за разлика от пропагандата“, заяви Господинов за БГНЕС, преди да получи Националната литературна награда за български роман на годината на Фондация „13 века България“ за романа си „Физика на тъгата“.

За днешния политически ден Господинов каза, че изкуството и политическото имат известно здравословно разминаване. Изводът от днешното съвпадение на политически и литературни събития е, че литературата е едно от малкото неща, които са запазили доверието на хората.

Според него можем да тръгнем напред, ако зад всичко не се окажат неща, които не знаем. Защото 23 години не знаем какво се случва.

При връчването на наградата писателят проф. Боян Биолчев заяви за литературата ни сега: „Очертава се духовна компенсация на икономическата криза“.

А Георги Господинов, след като благодари и на останалите номинирани, които според него са достойни писатели и претенденти, каза: „Това е книга за тъгата, но най-хубавото, което получих по „Фейсбук“, беше, че тази книга е върнала към живота една жена в болница. Ако нещо може да направи литературата в България, са три неща – първото е да утеши, не е много, но е нещо. Второто е да даде смисъл и третото е да изработи вкус. И трите неща са страшно важни днес и това съм се опитал да направя“.

#литература #Боян Биолчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »