Крумовград ще се оплаче на Брюксел заради концесия за добив на злато

Крумовград ще се оплаче на Брюксел заради концесия за добив на злато
Местните хора смятат, че концесията е дадена в нарушение на законодателството и застрашава здравето на хората и околната среда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жители на Крумовград ще подадат жалба до Европейската комисия с искане да бъде прекратена концесията за добив на злато от находището „Хан Крум“, предаде БНР.

Местните хора смятат, че концесията е дадена в нарушение на законодателството и застрашава здравето на хората и околната среда. Според тях тя не е икономически изгодна.

Противниците на концесията за добив на злато в Крумовград обясниха, че се обръщат към ЕК, защото у нас възможностите да обжалват проекта вече са изчерпани.

Ако ЕК не реагира на жалбата на гражданите от Крумовград, те ще заведат дело в Люксембург.

Бившият екоминистър Нона Караджова е подписала доклада за ОВОС на канадската фирма, без да има здравно заключение, алармират още природозащитни организации. Становището на здравното министерство никъде не казва безопасна ли е мината за хората в региона на Крумовград.

Освен злато в Крумовград има и арсен, чието количество в концентрата за преработка е над 550 тона, съобщи Мариана Момчилова, химик, от Крумовград.

По думите й арсенът е 7 пъти по-смъртоносен от змийската отрова и вдишването му разболява от Алцхаймер и диабет и носи смърт. Взривовете два пъти седмично за добив на злато ще разнасят частиците арсен на 50 км разстояние.


#Крумовград #Европейската комисия #ЕК #злато #добив #Нона Караджова #ОВОС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници