Франция официално е в рецесия

Франция официално е в рецесия
Френското министерство на икономиката и финансите обаче запазва прогнозата си за растеж от 0,1% за 2013 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Франция е в рецесия след спада с 0,2% на брутния вътрешен продукт на страната през първото тримесечие, който се добавя към същия спад в последното тримесечие на 2012 г., съобщиха АФП и БГНЕС по данни на френските статистически служби.

За цялата 2012 г. се потвърждават данните за нулев растеж, след като националната статистика ревизира към понижение растежа през третото тримесечие на 2012 г. на 0,1% вместо 0,2%.

Очаква се икономиката на Франция да се свие с 0,3% през тази година. Правителството обаче запазва прогнозата си за растеж от 0,1% за 2013 г., съобщи министерството на икономиката.

Освен това рекордният спад на покупателната способност на френските домакинства, регистриран миналата година, е още по-голям от първоначалните данни.

Френският статистически институт, който в края на март съобщи, че спадът е бил 0,4%, ревизира оценката си и вече отчита понижение от 0,9%.

Институтът ревизира към повишение и спада на потреблението на домакинствата миналата година (-0,4%), след като първоначално съобщи за спад с 0,1%.

Той обаче запази данните си за публичния дефицит, който е сведен до 4,8% от БВП през 2012 г., и за увеличаването на дълга до 90,2% от БВП.

#Франция #рецесия #статистика #растеж #дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »