Софийският университет е на 788-о място в Рейтинга за академичните постижения

Софийският университет е на 788-о място в Рейтинга за академичните постижения
Снимка: bulgarianhistory.org
A A+ A++ A

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема 788-о място в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2012/2013 г., който оценява 2000-те най-добри висши училища в света, съобщиха от Университета.

От трите български висши училища в класацията – Софийския университет, Медицинския университет – София, и Химико-технологичния и металургичен университет – София, СУ е на първо място. Трите университета са членове на Асоциацията на изследователските университети, създадена през 2008 г.

Основните индикатори, които определят позицията на университета, са броят на статиите, броят на цитатите, общият брой научни документи, импакт факторът и международното сътрудничество.

Класацията се извършва всяка година от Изследователската лаборатория за рейтинг на академичните постижения на университети, създадена като международен проект през 2009 г. в Института по информатика на Близкоизточния технически университет в Анкара, Турция.

Системата за рейтинг оценява академичните постижения с основен фокус върху научната дейност на университетите. Тя е базирана изцяло на обективни данни, получени от библиометрични източници и следи дейността на около 2500 висши училища по света, което я прави една от най-пълните системи в света за рейтинг на университетите. Годишен световен рейтинг на университетите се публикува всяка година от 2010 г.

В същото време на по-предни места са шест турски и осем гръцки университета, което има пряка връзка с финансирането на висшето образование и науката в тези страни, а то е многократно повече, отколкото в България.

#Софийският университет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »