Експерти: Половината от СПА хотелите в България са ментета

Експерти: Половината от СПА хотелите в България са ментета
Факт е обаче, че на няколко международни туристически борси през последните години България се представяше и като СПА дестинация. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В момента в България съотношението между качествени СПА хотели и „ментета“ в сектора е 50:50. Причината за това е, че няма регулация, коментира Сийка Кацарова, заместник-председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм и член на борда на Европейската СПА асоциация.

„В основните курорти, известни с предлагането на услуги със СПА и балнеология, има саморегулация и на практика браншът не допуска някой да подбива качеството на услугите“, уточни Кацарова пред „Дневник“.

Според експерта все още не са малко местата, където масажите се правят от жената, която сутрин работи в кухнята. Също така  апартхотелите са голям проблем в този смисъл, защото масово предлагат СПА услуги.

„Качеството на тези услуги не е високо, защото досега нямаше нормативна база“, казва и  Георги Тръпков, заместник-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

„Всеки хотел закачва една табела, че е СПА, и дотам“, коментира той.

Сийка Кацарова обясни, че България не е популярна с това навън, защото не се рекламира като СПА дестинация толкова, колкото с евтина морска и ски ваканция.

„Държавата не отделя пари за специализирана реклама на този вид туризъм“, посочва Кацарова.

Факт е обаче, че на няколко международни туристически борси през последните години България се представяше и като СПА дестинация.

В последния ден от работата на 41-вото Народно събрание набързо бяха приети текстовете в новия Закон за туризма. В него е отделена специална глава по темата, в която се казва, че правото да се наричат СПА, уелнес и пр. имат бази към хотелите, които са получили сертификат от министъра на икономиката или определена от него структура. Условията и редът за сертифицирането ще бъдат определени с обща наредба на министерствата на икономиката и на здравеопазването. Тя още не е разработена. В нея трябва да се определят и изискванията към персонала, който работи във въпросните центрове. Предвижда се и въвеждането на минимални изисквания, на които трябва да отговарят оборудването, обзавеждането и обслужването, като последното включва и езикови умения, уточнява „Дневник“.

#хотели #туризъм #спа #СПА туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »