Влизаме в Шенген, но не е ясно кога

Влизаме в Шенген, но не е ясно кога
A A+ A++ A

Преди да вземем решение за влизането на България в Шенген, ние очакваме доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка, който трябва да излезе през декември. Това заяви за БГНЕС посланикът на Кралство Нидерландия у нас Н. Пр. Карел ван Кестерен. В крайна сметка България ще влезе в Шенген, но не мога да предвидя кога, добави посланикът.

Той и зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев присъстваха днес на представянето на проект на Международната организация по миграция, който ще се реализира в България през следващите три години благодарение на финансовата подкрепа на правителството на Нидерландия. По време на представянето зам.-министърът дори се пошегува, че се надява при завършването на проекта България вече да е част от Шенгенското пространство.

„Ние имаме трудности с много нелегални мигранти, идващи в Нидерландия, защото страната ни има добра и щедра система за социално подпомагане. Ние няма как да приютим един милиард души, така че трябва да бъдат ограничени миграционните потоци и да се поставят правила, което не е лесно“, каза още посланикът на Кралство Нидерландия. „Ние имаме доста мигранти от Афганистан, Сомалия и други страни“, добави той и каза, че всички гранични държави - членки на ЕС, изпитват проблеми с мигрантите. Видяхме проблеми в Италия и Гърция, но за справянето на тези проблеми трябва да работим всички заедно“, подчерта още той.

#България #Шенген #Нидерландия #посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"