Тома Белев: МОСВ да задължи инвеститора да разруши строежа на Яйлата

Тома Белев: МОСВ да задължи инвеститора да разруши строежа на Яйлата
Проверката на РИОСВ – Варна, констатира, че има нарушения при строителството в имот от землището на село Камен бряг, община Каварна. Снимка: Тома Белев - „Фейсбук“
A A+ A++ A

МОСВ да задължи инвеститора да разруши строежа в Яйлата за своя сметка, заяви Тома Белев от „Зелени Балкани“.

„Това е нарушение не само на другите закони, но и на Конституцията. От 2007 година е станало ясно, че имотът е продаден незаконно. Разрешението за строеж е незаконосъобразно, нищожно, трябва да се протестира. Това е археологически резерват - Яйлата. Освен това попада в защитени зони, където има биологично разнообразие“, коментира Белев пред БНР.

Природозащитникът обясни, че издаването на строително разрешение без разрешение от „Паметници на културата“ е нарушение на закона. Гл. арх. на община Каварна е отказал да издаде разрешение за строеж, но този отказ е отменен.

В района на Яйлата е забранено всякакво строителство.

По повод на изказването на кмета на Каварана, че по-вредно за природата ще бъде събарянето на строежа, Белев каза: „Един кмет или трябва да се образова по въпроса, или да не коментира“.

Екип от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна, извърши проверка по документи и на място по постъпил сигнал за строителство в резерват Яйлата. Проверката констатира, че се извършва строителство в имот от землището на село Камен бряг, община Каварна. Имотът не попада в територията на Защитена местност Яйлата, обявена в съответствие със Закона за защитените територии (ЗЗТ) през 2002 година. Установеното нарушение е, че становището на РИОСВ – Варна, не съответства на издаденото разрешение за строеж по отношение на обхвата на дейностите, съобщиха от МОСВ.

Масивната сграда на две нива със стоманобетонни плочи от по 130 кв.м се води „рибарска хижа“, става ясно от документите, качени на „Фейсбук“ страницата на сдружението „Свободен Камен бряг“. Инвеститори в проекта са двама братя предприемачи – Иван Христов Павлов и Илко Христов Павлов, които купуват имота през 1996 г. от Министерство на земеделието и хранителната промишленост за 54 хиляди лева. От земеделското министерство не можаха да дадат подробности по сделката и коментираха, че тя най-вероятно е станала без търг, а мястото и остатъците от съществувал рибарски заслон може би са се водили земеделска земя, съобщава в. „Капитал“.

#Варна #РИОСВ #Регионалната инспекция по околната среда и водите #Камен бряг #Каварна #Тома Белев #Яйлата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"