Поп на скутер хвърли кръста в река Арда

Поп на скутер хвърли кръста в река Арда
Зрелищата, които отец Петър Гарена подготвя за Йордановден, от години са традиция, заради която край река Арда се събират християни и мюсюлмани. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Енорийският свещеник в Кърджали отец Петър Гарена хвърли Божия кръст във водите на река Арда от високоскоростен скутер.

Мощното водно возило, което е собственост на многократния шампион по водомоторен спорт Николай Сурков, бе управлявано от кмета Хасан Азис, предаде БГНЕС.

Проливният дъжд не спря хилядите жители да се струпат по двата бряга на реката и да дочакат поредната попска атракция, задължителна на Богоявление.

След тържествената литургия в централния храм „Св. Георги Победоносец“ кметът и свещеникът поведоха шествието през градския център към реката.

В каруца, теглена от две крави, се возеха 2-годишният Христо и 4-годишната Божидара, минути след посвещаването си в Христовата вяра.

„Идеята на този празник не е само в спасението на Божия кръст, а в това да се покаже за пореден път единството на хората в Кърджали“, коментира свещеникът на брега.

Петър Гарена е известен с уникалните си хрумвания за Богоявленския ритуал. Зрелищата на Йордановден от години са традиция, заради която край река Арда се събират християни и мюсюлмани.

Кръстът е плавал със спасителни лодки и катамаран, носен е с МТЛБ-то на гражданските спасители, с фадроми, магарета, пускан е от товароподемен кран и от бънджи. За всички транспортни средства кметът Азис се е обучавал на специални курсове.

#Петър Гарена #свещеник #кръст #Арда #Кърджали #скутер #кмет #Хасан Азис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници