Die Welt: Избори с няколко стотици хиляди бюлетини в повече

Die Welt: Избори с няколко стотици хиляди бюлетини в повече
A A+ A++ A

В страната България – членка на Европейския съюз, избират парламент. Най-големите шансове са за един премиер със съмнителна история.
В България, най-бедната страна в Европейския съюз, парламентарните избори минаха под знака на обвинения в манипулации. Малко преди изборите бяха разкрити 350 000 фалшиви бюлетини в печатницата, където се отпечатвали бюлетините за изборите. Печатницата принадлежи на политик от ГЕРБ. Акцията е била проведена без знанието на вътрешното министерство, което се смята за вярно на Борисов.

От документите на Wikileaks-Akten и разследванията на техния партньор „Бивол“ разбираме, че Борисов е бил разработван като информатор през 90-те години, а по-късно и той самият е бил наблюдаван. Най-честите обвинения са – пране на пари, партньорство с организираната престъпност, злоупотреба с власт, подкупване и заплаха на журналисти.

Намерени са незапечатани изборни урни

Така на дневен ред незабавно изникна въпросът – дали изборите са манипулирани и онези, които ги загубиха, ще ги оспорват ли? Наблюдателите от ОССЕ посочват проблемите: В някои секции е имало по-малко бюлетини, отколкото са избирателите, или пък много повече. На друго място са били намерени 350 бюлетини, на които предварително е била отбелязана политическа сила. На някои места е имало очевидно незапечатани урни. Българските медии информираха, че на някои места на ромите са били предлагани по 50 лева за глас.

Демонстрациите през февруари действително доведоха до падането на правителството. И тази неделя избирателите теоретически имаха шанса да вземат своята съдба в ръцете си. Но всъщност истински избор нямаше.

По-големи шансове на тези избори имаше Борисов, който беше описан от Wikileaks като „Гангстер, който носи Армани“. Пожарникар, бодигард, шеф на полицията, премиер – всичко това е една илюстрация на особеностите на българската система.

Икономически и политически през последните години Бойко Борисов в някаква степен отговори на представите и очакванията на ЕС, което обаче доведе до масовите протести, които го свалиха от власт и доведоха до нови избори.

Защото цените в България – особено на тока, действително станаха европейски – заплатите обаче останаха български.

(По БГНЕС)

#избори #отзвук #Die Welt #резултати #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"