ЕК чака доклада за нарушенията у нас

ЕК чака доклада за нарушенията у нас
Пиа Хансен Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не можем да коментираме изборите в България, защото все още няма окончателни резултати. Това заяви говорителят на Европейската комисия Пиа Ахренкилде Хансен. На въпрос за 350 000-те фалшиви бюлетини, които бяха открити в печатницата „Мултипринт“, собственост на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, говорителят заяви, че Комисията има информация за потенциални нередности, но ще изчака докладите на наблюдателите.

В България вчера се състояха извънредни парламентарни избори, след като правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ подадоха оставка на 20 февруари под натиска на масови протести в цялата страна. Българските граждани протестираха срещу корупцията на кабинета „Борисов“, бедността и високите сметки за ток, припомня БГНЕС.

Избирателната кампания, която продължи малко повече от един месец, беше белязана от сериозни скандали, свързани с подслушвания. Бяха изнесени факти, които по-късно бяха потвърдени от прокуратурата, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е подслушвал незаконно политици, бизнесмени, президента на Републиката и дори еврокомисар Кристалина Георгиева. По-късно бившият земеделски министър Мирослав Найденов потвърди, че членове на правителството са били подслушвани.

Скандалът придоби международна известност. Той беше отразен от водещи световни информационни агенции и издания и се прочу като „Българския Уотъргейт“.

Другият не по-малко важен проблем беше с честността на вота. Заради сериозните съмнения за пръв път в нашата най-нова история петте основни опозиционни сили подписаха споразумение, според което австрийски институт наблюдаваше честността на избирателния процес. В страната пристигна и мисия на ОССЕ в състав от 250 наблюдатели.

Но истинската бомба гръмна ден преди вота, когато в печатница в Костинброд бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, готови да бъдат пуснати в употреба. Печатницата е собственост на член на партия ГЕРБ и близък до бившия министър Цветанов.

#ЕК #избори #нарушения #наблюдатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"