Васил Тончев, "Сова Харис": Следващото правителство – БСП, ДПС и "Атака", ГЕРБ е потъващ кораб

Васил Тончев, "Сова Харис": Следващото правителство – БСП, ДПС и "Атака", ГЕРБ е потъващ кораб
Ако партиите са достатъчно отговорни, правителство може да се сформира при първата възможност - когато се даде мандат на БСП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Васил Тончев е директор на социологическа агенция "Сова-Харис". През 1990 г. създава частна фирма за изучаване на общественото мнение "Сова" през 1990 г. През 2001 г. създава "Сова-Харис", в чийто капитал се включва голямата американска социологическа агенция "Харис".

Г-н Тончев, кой според Вас, ще състави правителство?

Безспорно това ще са партиите, които влязоха в парламента, без ГЕРБ. Ако са достатъчно отговорни, аз мисля, че това ще стане още при първата им възможност – когато се даде мандат на БСП като най-силно представената партия. Но все още трябва да изчакаме, за да видим резултатите. Много е интересно дали БСП и ДПС ще имат мнозинство от 121 депутата, или при всички случаи мнозинството ще бъде осигурено и от депутатите на „Атака". Това е една доста по-различна конфигурация, защото дава съвсем различна тежест на „Атака" в тази комбинация.

Ще се съгласи ли „Атака" да участва в такова правителство?

При определени условия, да. Но аз мисля, че условията са налице, тъй като общо взето „Атака" получи тази популярност на базата не на националистическата реторика, а на социалната реторика, която прие по време на кризата и по време на протестите. Мисля, че имат доста общи допирни точки трите партии, така че биха могли да се обедният около приоритети, върху които да изградят някаква политика в близко бъдеще за излизане на страната от това тежко положение, в което се намираме.

При евентуален отказ на „Атака", БСП и ДПС ще съставят ли правителство на малцинството?

Правителство на малцинството според мен не би могло да се състави, тъй като би било много крехко, много лесно ще рухне. Би било безотговорно от страна на „Атака" в този момент така да остави страната в такава ситуация – отново да се върне служебното правителство, нови избори и така нататък. Това е лошо за всички, а и най-лошо ще е за този, който го е предизвикал.

Според Вас ГЕРБ със сигурност няма да участват в бъдещо правителство? Все пак те са победителят от изборите.

Съвсем определено, ГЕРБ в момента е потъващ кораб и никой не би искал да се свърже с него и да потъва заедно с него. Това е една нормална демократична процедура. Нормално е когато четири години си бил във властта, да минеш в опозиция, да понесеш отговорност за това как си управлявал, и ако имаш лице да се изправиш отново пред избирателите, да го направиш на следващия мандат. Те са победител на изборите, но водеха такава линия и такава политика, че в момента никой не иска да работи с тях.

А защо ГЕРБ получи мнозинство на изборите?

Защото ГЕРБ бяха създали една изключително ефективна изборна машина за манипулация на изборите. Всъщност самият факт, че те не получиха мнозинство, е голям успех на партиите, които им се противопоставиха.

Според Вас изборите са манипулирани?

Като казвам манипулирани, нямам предвид фалшификации на протоколите. Имам предвид манипулация на хората да гласуват така, че да се получи високият резултат на ГЕРБ.

Хората са сплашени?

Сплашени са съвсем определно. Аз мисля, че и НАП, и МВР действаха като репресивни органи, и всички други държавни органи, но най-вече тези.

Каква трябва е първата работа на новото правителство?

Трябва да се вземат спешни мерки за текущите неща в страната. Трябва да има няколко опорни точни, върху които те да се разберат. Едното от нещата, мисля, че и Пламен Орешарски вчера го каза, най-важното е да се създаде възможност на малкия, на средния бизнес да работи спокойно и да се развива спокойно, тъй като той беше притиснат изключително тежко от НАП и от МВР, които действаха като репресивни органи и които притискаха всички онези субекти, които не са приближени на ГЕРБ в момента. На тази база всъщност е и голямото обещание, което дават, че в рамките на един по-дългосрочен период те ще успеят да възстановят тези фирми, които през последните три години бяха докарани до фалит и това всъщност е възможността да се отворят онези 250 000 работни места, за които те говорят. Второто направление, освен малкия и средния бизнес, това са монополите. Те трябва да бъдат поставени в една прозрачна среда, има много регулационни неща, които трябва да се свършат, за да може да дадат една много по-приемлива услуга на населението и като цена, и като качество.

Г-н Орешарски разкри тази сутрин, че фискът е в много лошо състояние и че са изхарчени много повече средства, отколкото са приходите. Каква е вашата прогноза за икономиката на държавата?

Мисля, че има резерви при една много по-разумна политика и при едно много по-добро стопанисване, има резерви, с които може да се балансират нещата, да се направят съответните съкращения в бюджета, в разходите, и да се дадат пари в тези приоритетни точки, които са най-слабите места в социалната ни система в момента. Могат да се намерят резерви, ние разхищаваме страшно много в много излишни направления и те са очевидни – като се почне от 60 000 полицаи и се мине през 26 университета, всичко това на издръжка на държавата, и в същото време нямало пари за здравеопазване. Естествено и в самата система на здравеопазването, и на образованието трябва нещата да се подредят по по-друг начин. Всъщност нашата държава през последните три години вървеше на автопилот. Това заключаваме, като гледаме нещата и в енергетиката как са се случили и в ред други сектори.

Прогнозирате ли нови протести или ситуацията ще се успокои?

Страната няма да се успокои бързо и лесно след тези избори, а тя изобщо няма да се успокои, ако мерките на правителството не бъдат успешни, тъй като представителство в парламента получиха много малка част от населението. Някъде под 40% имат свое представителство според техните желания, така че очевидно ще има много недоволни хора и много хора, които ще се отнасят скептично и много предпазливо към действията на правителството, с готовност и да реагират, ако нещата не им харесат.

Как ще погледне Европа на едно такова бъдещо правителство, каквото вие предричате?

Мисля, че бяха натрупани много негативни точки. Фокусът върху нас се спря пак върху някакви абсурди, които се случиха, от гледна точка на незаконните бюлетини, това е срам за цяла Европа, не само за една европейска страна, че може да се замисли и да се направи опит да се реализира такъв план. Въпреки това фактът, че властта се сменя на базата на мирни избори, това вече е един показател, който е в посока на това нещата да се нормализират и да бъдат приети от външнополитическите ни партньори.

Новото правителство ще върне ли доверието на Европа?

Да, защото е дошло по демократичен път и е избрано чрез демократични избори, въпреки тези очевидни техни дефекти, които бяха показани и които, така трябва да направим, че да не могат да се повтарят в бъдеще.

#Васил Тончев #"Сова Харис" #Пламен Орешарски #избори #БСП #ДПС #"Атака" #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »