Исландия отвори врати за български и румънски работници

Исландия отвори врати за български и румънски работници
Исландия отвори трудовия си пазар за българи и румънци. Снимка: bestourism.com
A A+ A++ A

Исландия отвори трудовия си пазар за българи и румънци, като им предостави същите права за свободно движение и работа, с които се ползват гражданите на другите страни – членки на ЕС, в Европейската икономическа зона.

Считано от тази година българите и румънците вече няма да се нуждаят от специално разрешително за пребиваване и работа в Исландия, съобщава сайтът IceNews, цитиран от БГНЕС.

Тези, които имат разрешително за пребиваване и работа, ще трябва да го подновят, когато срокът му изтече, а от пристигащите в Исландия се изисква единствено да се регистрират като пребиваващи в страната.

Правителството на Исландия съобщи през ноември, че ще поиска от парламента да отмени ограниченията за свободното движение на български и румънски работници. Законът беше приет и влезе в сила от 1 януари.

Исландия е кандидат за членство в ЕС и вече е силно интегрирана в съюза чрез участието си в Европейската икономическа зона, Европейската асоциация за свободна търговия и Шенгенското пространство.

Когато България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., исландското правителство реши, подобно на много държави – членки на ЕС, да отложи решението за предоставяне на работниците от новите членки на съюза на свободен достъп до пазара на труда.

#Исландия #пазар на труда #българи #румънци #работници #ЕС #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници