Р. Петков: Акцията с бюлетините в Костинброд е най-голямата грешка на прокуратурата в последните 23 г.

Р. Петков: Акцията с бюлетините в Костинброд е най-голямата грешка на прокуратурата в последните 23 г.
Румен Петков Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Акцията с бюлетините в Костинброд е най-голямата грешка на прокуратурата в последните 23 години. Това каза пред агенция „Фокус” Румен Петков от БСП. „При налична безспорна оперативна информация за 350 000 бюлетини, съхранявани не по надлежния ред, прокуратурата беше длъжна да създаде чрез инструментите, с които законово разполага Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), всички условия да се стигне до поръчителя на бюлетините и до този, който го е очаквал на територията на съответните избирателни райони, за да ги използва за фалшифициране на изборите”, заяви той.

„Прокуратурата направи нещо, което е недопустимо – предотврати разкриването на евентуалното най-голямо престъпление срещу демокрацията от 90-та година насам. Аз лично нямам обяснение защо прокуратурата искаше да предпази извършителите на това престъпление”, каза още Румен Петков. Според него - голямата отговорност е на прокурора, взел решението за това действие, защото това действие по същество е довело до укриване на потенциално престъпление.

По думите на Петков, първият въпрос е защо МВР се е самоизключило на 9-ти сутринта, а не е продължило контрола върху дейността на печатницата до провеждането на изборите, т.е. да се гарантира възможността за нерегламентирано отпечатване на допълнителни бюлетини. „Но защо МВР е била изключена от самата акция – това трябва да отговори прокуратурата”, каза още той.

#Румен Петков #прокуратура #акция #Костинброд #грешка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници