Дайте път, Стилиян влиза при легендите!

Дайте път, Стилиян влиза при легендите!
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Написано като с детска ръка - шарено и разкривено: "Дайте път, Стилиян влиза при легендите в Залата на славата!".

Плакатът бе един от десетките по трибуните на ст. "Вила Парк", посветени на Стилиян Петров - напускащия футбола български капитан. След двубоя срещу "Челси" (1:2) той излезе на терена със синовете си Кристиян и Стилиян-младши, както и със съотборниците, пише в. "Труд".

Включи се в традиционната обиколка за поздрав към феновете, която в Англия се прави след последното домакинство за сезона. Съпругата Паулина остана в ложите. В 19-ата минута хиляди плакати с номера на Стилиян (19) и десетки български трибагреници се появиха сред публиката. Мощното "Има само един Стилиян Петров", огласи стадиона, а дори мениджърът на гостите Рафаел Бенитес в тази минута не спря да ръкопляска. Като трибуните.

Пет минути по-рано стадионът изригна заради фамозен гол на Кристиан Бентеке за "Вила" - 1:0. Белгиецът вдигна фланелката си и показа тениска с номер 19 и надпис "Петров". А Бентеке дори не е играл със Стилиян, защото бе привлечен миналото лято.


На мача имаше и сънародници, представители на родния фенклуб на "Вила". Те успяха да се срещнат с капитана преди мача и на трибуните развяха бяло, зелено и червено.
По същото време в Глазгоу "Селтик" победи с 4:0 "Сейнт Джонстън" в шотландското първенство, а в 19-ата минута на огромното табло грейна снимка на Стилиян с екипа на "зелено-белите" и купа в ръце. И там феновете аплодираха и пяха името на бившия си играч и любимец.

В двата британски града това бе Денят на Стан.

Мачът на "Вила" бе предаван в над 40 държави. В туитър, фейсбук, сайтове и медии двубоят и неговите герои бяха водеща тема на деня.

А какъв мач само! Ако искате да видите реклама на английския футбол, вижте тези 90 (и повече) минути. Първо полувреме "на скорост 120 км/ч", в пороен дъжд. Страхотен гол на Бентеке - 1:0, после червен картон на Рамирес от "Челси". Драма.

Второ полувреме - на стадион, облян изведнъж в приятно пролетно слънце. 10 срещу 10 на терена, изгонен бе и Бентеке. Обрат и рекорд. Франк Лампард вкара два пъти и прескочи Боби Тъмблинг с неговите 202 гола за "Челси". Лампард вече е с 203.
С точките отборът му се класира за Шампионската лига. А "Вила" още не се е спасил. Затова в последните секунди вчера натискът за изравняване бе свиреп, а "Челси" се бранеше с 8 полеви играчи пред вратаря Петер Чех, след като при три направени смени се контузи Еден Азар. Преди това с травма бе изнесен и Джон Тери, за да е пълна драмата.

Такива мачове са за лъвски футболни сърца като Стилиян. Той този път го изгледа отстрани заради болестта, която лекува повече от година. Но денят принадлежеше именно на него.

#Стилиян Петров #Астън Вила #Челси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници