"Прозрачност без граници": Продължават проблемите с незаконна агитация

"Прозрачност без граници": Продължават проблемите с незаконна агитация
Най-много са сигналите за незаконна агитация и контролиран вот. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Към 10:00 часа в офиса на Асоциация "Прозрачност без граници" са обработени общо 87 сигнала от наблюдатели и граждани за изборни нарушения, съобщиха от асоциацията.

Най-голям е делът на организационните нарушения – 80%, съобщи БГНЕС.

Сред тях основно се наблюдават проблеми с достъп на наблюдатели до работата на РИК.

Очертава се ясен проблем с присъствието на представители на партиите и застъпници – не са разпознаваеми от членовете на СИК и не е възможен ефективен контрол за спазване на изискването по един застъпник и един представител от политическа партия да присъства в изборното помещение (Кърджали, Пловдив, Смолян, Дупница, Благоевград).

Сред другите опити за въздействие върху избирателите са постъпили сигнали за: извозване на гласоподаватели до избирателните секции (Варна, Добрич, Пловдив, Плевен, Монтана); подмяна на химикалите за гласуване (Монтана); допускане на придружители без да се представят удостоверения за увреждане на придружаваните лица (с. Драганово, Бургас). Продължават и проблемите с незаконна агитация в изборния ден – от директно обаждане до гласоподаватели на лични телефони (Ловеч), до наличието на агитационни материали до избирателните секции (Стара Загора).

Регистрираните към 10:00 нарушения под формата на незаконна агитация и реклама са 14, случаите на купуване на гласове – 2 ( във Варна и Шумен), а случаите на контролиран вот - 13 (Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Монтана, Плевен, Перник, Пловдив, София-град и Стара Загора).

От асоциацията изразиха загриженост, че наблюдателите на изборите не са допускани да осъществяват наблюдение на дейността на РИК.

На редовно акредитирани наблюдатели се отказва пряко наблюдение върху постъпването на сигнали и начина, по който те се обработват от РИК.

Асоциация "Прозрачност без граници" очаква от ЦИК да даде ясни инструкции за достъпа на наблюдатели до работата на РИК.

#"Прозрачност без граници" #агитация #купуване на гласове #избори #наблюдатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"