Юлия Тимошенко бяга в Чехия?

Юлия Тимошенко бяга в Чехия?
Тимошенко прегръща съпруга си Олександър в съдебната зала. Снимка: edmontonjournal.com
A A+ A++ A

Съпругът на бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко, която сега се намира в затвора, поискал политическо убежище в Чехия в края на миналата година.

51-годишният бизнесмен Олександър Тимошенко, който има дял в чешката компания „Интернешънъл Индъстриъл Проджектс“, е с големи шансове да получи политическо убежище, пише чешкият ежедневник „Право“, цитиран от БГНЕС.

Преди една година Прага предостави убежище на Богдан Данилишин, министър на икономиката в правителството на Тимошенко в периода 2007–2010 г.

Това предизвика спор с Украйна, довел до изгонването през м. май 2011 г. на двама чешки дипломати за предполагаем шпионаж.

„Никога не сме коментирали процедурите по даване на политическо убежище и няма да го направим и днес“, заяви говорителят на чешкото вътрешно министерство Павел Новак.

Юлия Тимошенко, която беше лидер на Оранжевата революция в Украйна през 2004 г., беше осъдена през октомври м.г. на седем години затвор заради злоупотреба с власт по време на мандата си.

Делото срещу нея беше заведено само няколко месеца след като тя загуби с малко президентските избори от Виктор Янукович.

Съпругът на Тимошенко рядко се появяваше публично, докато не започна да присъства на съдебните заседания по делото на съпругата си, след като тя беше изпратена в затвора през август м.г., допълва в. „Право“.

#Юлия Тимошенко #Тимошенко #съпруг #Чехия #затвор #Виктор Янукович #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници