Собственикът на Мултипринт пред бТВ: Това е технологичен брак

Собственикът на Мултипринт пред бТВ: Това е технологичен брак
Жандармеристи охраняват печатницата Мултипринт в Костинброд Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Откритите в печатница Мултипринт в Костинброд бюлетини са технологичен брак, обяви пред бТВ собственикът на печатницата Йордан Бончев. Това е нормална практика при печатането, обясни той. Бончев добави, че бракуваните бюлетини се съхраняват в запечатани помещения в печатницата.

При акцията проверяващите са снели обяснения, поискали са документи, които са им били предоставени. Както виждате, нито съм арестуван, нито имам белезници, обяви Бончев пред камерата.

Печатницата, която отпечатва бюлетините за предстоящите парламентарни избори, е длъжна да съхранява технологичния брак. Това е записано в текста на обществената поръчка, припомня агенция Фокус.

В текста за възлагане на обществена поръчка за отпечатване на бюлетините за парламентарните избори е вписано, че изпълнителят трябва да съхранява технологичния брак (макулатура), при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключването на изборите. Това е част от допълнителните изисквания към изпълнителя на обществената поръчка.

Според тези изисквания към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък. В обществената поръчка е записано, че чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на тиража на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо-предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица.

Изпълнителят (печатницата на бюлетините) носи отговорност за спазването на тези допълнителни изисквания. Според обявлението на обществената поръчка, съгласно чл. 162, ал. 4 и чл. 166, ал. 1, тиражът на отпечатаните бюлетини за всеки изборен район е равен на броя на избирателите, увеличен с 10 % (31+ чужбина= 32 вида бюлетини по съответният брой избиратели за всеки изборен район, увеличен с 10 %). Примерен тираж - 7 800 000."

Текстът на обществената поръчка може да бъде открит тук - http://www.government.bg/fce/001/0235/files/1203_objavlenie.pdf

#Костинброд #печатница #бюлетини #избори #брак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници