Трайков не приемал заплахи за тока

Трайков не приемал заплахи за тока
Министърът на енергетиката Трайчо Трайков категорично заяви, че дори при стачни действия в „Мини Марица-изток“ спиране на тока няма да има. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на енергетиката Трайчо Трайков категорично заяви, че дори при стачни действия в „Мини Марица-изток“ спиране на тока няма да има.

„Стачка в „Мини Марица-изток“ все още няма и се надявам, че няма да има. Би било парадоксално в едно добре работещо предприятие, в което работната заплата е висока и се получават бонуси, да възниква напрежение заради пари“, заяви енергийният министър Трайчо Трайков пред Нова телевизия.

Трайков подчерта, че не приема заплахи за енергийната мрежа на страната заради частни проблеми:

„Режим на тока няма да има в никакъв случай. Арбитражната комисия каза, че стачка може да има само ако е гарантирано електроподаването до домакинствата. Ако все пак токът спре, миньорите са длъжни да подновят работата си“, каза той.

Според него се работи по подобряване на резултатите на дружеството и ползите трябва да бъдат за всички – работници, работодатели и държавата.

„Ето, миньорите получават с 15% повече, държавата има по-големи доходи с около 10 милиона, а консуматорите печелят това, че плащат най-ниската цена на електричество в ЕС, т.е. всички сме печеливши и няма от какво да се оплакваме“, смята министърът.
През 2011 година разходите за персонал са били 36-37% от приходите. 1550 е средната заплата на работещите в мините, а за празниците са получили по допълнителни 2000 лв.

„При тези резултати според мен няма основание за оплакване и още по-малко за заплахи от типа „аз държа 90% от въглищата в България и мога да ви спра тока“, каза още Трайков.

Лидерът на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа“ Генчо Генчев обаче е на мнение, че има от какво да са недоволни миньорите.

„Машините са в много лошо състояние. А работниците получават три пъти по-малко от колегите си в Гърция например, при положение че производителността е същата“, каза той.

Генчев изтъкна, че не става въпрос само за пари, а за неизпълнение на Колективния трудов договор, като предприети преструктурирания, вследствие на които не достига персонал – в мините работят 7100 души, а трябва да са неколкостотин повече.

Представителят на работодателите инж. Танев от своя страна заяви, че стачката няма основание, особено по икономически причини.

„Някой според мен използва синдикатите за дестабилизиране на енергийната система и създаване на несигурна обстановка“, предположи той.

В заключение, министър Трайков призовава двете страни в спора да се върнат на масата за преговори, да се разберат и да се радват, че има ангажираност от страна на компанията, министерството и правителството.

#Генчо Генчев #КТ „Подкрепа“ #работодатели #синдикати #режим #електроснабдяване #електричество #стачка #миньори #„Мини Марица-изток“ #Трайков #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Трайчо Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"