Чешката CEZ Utility вероятно ще спечели срещу българския регулатор

Чешката CEZ Utility вероятно ще спечели срещу българския регулатор
A A+ A++ A

Шон Карни, Dow Jones Newswires

Чешката компания CEZ AS (BAACEZ.PR), една от трите чуждестранни енергийни компании, чиито цени предизвикаха протести в България и свалиха правителството по-рано тази година, изглежда ще запази лиценза си за оператор в страната.

Асен Василев, служебен министър на енергетиката, каза, че преговорите между ЧЕЗ и енергийния регулатор на България за решаване на опасенията, че някои от практиките на компанията може да нарушат антитръстовите закони, вървят гладко."И двете страни работят в много добро сътрудничество," каза той пред Dow Jones Newswires в четвъртък.

Министърът заяви, че предварителните констатации на министерството показват, че ЧЕЗ може би ще запази лиценза си, но подчерта, че независимият регулатор има последната дума. Той най-вероятно ще вземе решение следващия месец.
"Ние не оказваме натиск върху регулатора", обясни министърът.

През март българските власти предприеха действия срещу електроразепределителните дружества, които са с чешки и австрийски собственици, по подозрение за антиконкурентно поведение. Българската Комисия за защита на конкуренцията впоследствие проведе обиски в местните офиси на базираната в Прага ЧЕЗ, която е 70% собственост на чешкото правителство.

Комисията заяви, че е получила "сигнали", според които ЧЕЗ, австрийската EВН и чешката частна Енерго-Про може би прилагат "подобни практики, които са попречили на потребителите да сменят доставчика си на електроенергия."

Компаниите отричат ​​обвиненията.

И все пак в петък Комисията обяви глоби от около 1.1 милиона щатски долара срещу Енерго-Про за злоупотреба с господстващо положение на пазара. Компанията обслужва над 1 млн клиенти в северната част на България.

Говорителят на ЧЕЗ Барбора Пулпанова заяви в петък, че компанията очаква да запази лиценза си и повтори коментари от председателя на компанията и главен изпълнителен директор Даниел Бенеш. По-рано тази седмица, г-н Бенеш каза, че "е убеден, че в крайна сметка нашият лиценз няма да бъде отменен."

ЕВН работи в сътрудничество с българските власти и до момента те не са открили доказателства, че компанията нарушава закона, каза също в петък говорителят й Стефан Зах.

През февруари, огромни демонстрации срещу увеличените сметки за електричество накараха правителството да установи стриктно наблюдение върху енергийните компании и в крайна сметка доведоха до падането на дясноцентристкия кабинет на Бойко Борисов. Предсрочните избори, определени за тази неделя, може да доведат до по-голяма политическа криза, тъй като двете водещи партии вървят рамо до рамо в социологическите анкети. Дори може да им се наложи да си поделят властта, ако никоя от тях не спечели предимство.

В опит да се възстанови спокойствието, през март регулаторът намали регулираните тарифи на електроразпределителните дружества с около 7% средно за трите компании.
Оттогава служебното енергийно министерство изготви законодателство, което ще ограничи цените на електроенергията за най-малко 12 месеца, заяви министър Василев и добави, че директивите на Европейския съюз за либерализиране на пазара ще бъдат въведени през юли.

Според министър Асен Василев цените на енергията са били само искрата за избухването на безредиците, и че истинският проблем е бедността, тъй като България е най-бедната членка на ЕС. Въпреки че не са съобразени със социалното разслоение в страната, цените на електроенергията са най-евтините в 27-членния европейски блок.

Министерството на енергетиката проверява договорите на енергийните компании с държавните институции и очаква да получи резултатите още този месец. Според министър Василев държавните институции, изглежда, плащат повече за електричеството и договорите им ги задължават да купуват повече електричество, отколкото потребяват. Той заяви, че ще предложи промени, но не може да ги наложи. Каквито и да било ревизии на договорите трябва да бъдат резултат от преговори между заинтересованите страни, задача, която ще трябва да реши новото правителство след изборите.

ЕВН не са изправени пред заплахата от загуба на лиценза си, но подобно на другите дистрибутори, регулаторът е намалил цената, на която дружеството продава. От компанията също така се изисква да предплати някои такси за пускане в действие на възобновяеми енергийни източници, които г-н Зах, говорителят на EVN, описа като проблемни, въпреки че други компании не ги оспорват.

"Дистрибуторите трябва да предплатят внедряването на възобновяеми енергийни източници като банка, но ние не сме банка," каза той. Г-н Зах заяви, че процесът ще струва на ЕВН 40 млн. евро (53 милиона щатски долара) до края на юли.

По-рано тази година, EVN започна международен арбитраж срещу България с цел възстановяване на тези загуби. От ЧЕЗ заявиха, че компанията не планира да последва примера им.

Г-н Василев заяви, че неговото министерство ревизира местния пазар за възобновяема енергия и ще предложи промени в неговата работа, включително мерки, които ще стабилизират мрежата при свръхкапацитет и ще направят системата по-справедлива за всички.

#ЧЕЗ #електричество #цени #регулатор #министър #Асен Василев #лиценз #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"