Сръбски ултранационалист осъден от трибунала в Хага

Сръбски ултранационалист осъден от трибунала в Хага
A A+ A++ A

Трибуналът за бивша Югославия, базиран в Хага, осъди на 18 месеца затвор сръбския ултранационалист Воислав Шешел за обида към съда.

„Съдебният състав установи без всякакво съмнение, че обвиняемият е разкрил информация за 10 свидетели, която публикувал в книга, и че той е направил това съзнателно“, заяви съдия О-Гон Квон от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, цитирана от АФП и БГНЕС.

„Книгата нарушава заповедите за защита на свидетелите, издадени от съдебния състав, който съди Шешел“, заяви тя пред лидера на Сръбската радикална партия. Той се усмихваше на съдебната скамейка, докато четяха присъдата му.

Днешната присъда е вторият път, в който Шешел е признат за виновен за възпрепятстване на съда заради разкриване на информация за защитени свидетели, свързани с неговия процес, включително имена, постове и адреси.

57-годишният Шешел беше изправен пред съда през ноември 2006 г. за предполагаемата му роля в преследването на хървати, мюсюлмани и други лица от несръбска народност и за експулсирането им от райони в Хърватия, Босна и Сърбия между 1991 и 1994 г.

Срещу него са повдигнати девет обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително за преследване, убийство, мъчение и жестоко отношение.

Шешел беше осъден на 15 месеца затвор през юли 2009 г., след като беше признат за виновен за възпрепятстване работата на съда заради разкриването на самоличността на трима свидетели по негово дело, както и за обявяването на поверителна информация в друга книга.

Двете присъди трябва да бъдат излежани отделно. Той не се призна за виновен през юли по трето обвинение за възпрепятстване на съда заради това, че не е свалил информация, публикувана на сайта му, включително три книги, които той е написал, и пет поверителни файла, които представи по време на основния процес срещу него. Максималната присъда за възпрепятстване на Трибунала в Хага е седем години затвор и/или глоба от 100 000 евро.

#Воислав Шешел #Сърбия #бивша Югославия #Хага #националист #Хърватия #Босна и Херцеговина #Войната в Югославия #1991 #1994

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници