Бизнесът замря преди изборите

Бизнесът замря преди изборите
Явно несигурността на политическата сцена се е отразила негативно и върху бизнеса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сериозен спад в промишлеността и строителството отчете Националният статистически институт през март. В този период бе назначено служебното правителство и се уточниха датите за предсрочните избори.

Явно несигурността на политическата сцена се е отразила негативно и върху бизнеса.

През март промишленото производство намалява с 3,6% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт.

Спрямо февруари също има спад - с 2,3%. За този негативен резултат допринася и твърде бавното възстановяване на ЕС след кризата, за където е насочена по-голяма част от нашия износ. На годишна база спад е отчетен в добивната промишленост - с 22,7%, и в преработващата промишленост - с 3,5%, съобщава „Стандарт нюз“.

В производството и доставката на ток, парно и газ има ръст от 4,9%. По-значително намаление има при производството на химични продукти - със 17,2%, при обработката на кожи - с 13%, при производството на храни - с 12,8%, и ремонта и инсталирането на машини - с 10,7%. Увеличение е отчетено при производството на лекарства - с 14,6%, на текстил - с 14,1%, и на хартия - с 13,1%.

Топлото време не помогна на строителните предприемачи. През март строителството отчита спад с 1,3% спрямо предходния месец. Спрямо същия месец на миналата година намалението е доста по-сериозно - с 5,7%, сочат данните на НСИ. Причината за това е сериозният спад на годишна база с 11,4% на инженерното строителство. До голяма степен това се дължи на по-бавното реализиране на държавните инвестиционни проекти спрямо март миналата година. Намалението при строителството на сгради на годишна база е само с 1,3%.

През март оборотът в търговията на дребно е паднал с 1,7% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт.

За пореден месец хората свиват потреблението си. Най-много е паднал оборотът в търговията на дребно c компютърна и комуникационна техника - със 7,4% спрямо март миналата година. Падат и продажбите на лекарства - с 6%, както и на битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2,6%.

Хората ограничават дори покупките на храни, напитки и цигари, където търговията се е свила с 2%. Ръст с 4,5% има в продажбите на автомобилни горива, а търговията на дребно с дрехи и обувки се увеличава с 3,7%.

#бизнес #избори #Национален статистически институт #НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници