„Фигаро“: Българите отиват на избори в отровна атмосфера

„Фигаро“: Българите отиват на избори в отровна атмосфера
A A+ A++ A

През последните дни от предизборната кампания българите откриха нов идол и той се казва Григор Димитров. Не, не става въпрос за харизматичен политически лидер, а за тенисиста от Хасково, който преди дни победи световния № 1 Новак Джокович на турнира Мастърс в Мадрид.

Изведнъж цялата страна се втренчи в мълниеносния фурор на младия Гришо и това накара партиите да се обърнат към тази тема в последните си срещи с избирателите, за да не се озоват пред празни зали. Спортният подвиг на Гришо, изглежда, стана последният лъч надежда след няколко месеца политическа и икономическа несигурност, породена от неочакваната оставка на консервативното правителство на Бойко Борисов в средата на февруари като последица от няколко седмици социални вълнения.

„Предизборната кампания беше особено ожесточена и мръсна“, каза либералният политолог Огнян Минчев. „Основните партии се замеряха със зловонни бомбички, а не предложиха разумен дебат за бъдещето на страната“, посочва с огорчение той.

В България тази стратегия се нарича „компроматна война“ от названието на компрометиращите материали, пускани често от „службите“, за да се дискредитират политически опоненти. Към това се прибавиха разкрития за незаконни телефонни подслушвания от страна на Министерството на вътрешните работи.

Според Сергей Станишев, лидер на социалистите, които са основната опозиционна сила, тези афери са показали „истинската същност“ на управляващата партия ГЕРБ. Според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов той се превърнал в говорител на подземния свят, който е бил в основата на тази кампания за дестабилизация. Други му припомниха, че по време на своето участие във властта в периода 2001-2009 г. социалистическата партия е запазила привилегированите си връзки с някои полицейски служби. Точно това довело до повечето компромати, които белязаха тази предизборна кампания.

„Нито едните, нито другите грешат. Единствената добра новина е, че България няма къса памет и едва ли ще гласува масово за социалистите, за да накаже ГЕРБ“, смята Евгений Дайнов, професор по политически науки в Нов български университет. Сондажите потвърждават неговите думи.

Според агенция „Алфа Рисърч“ въпреки скандалите ГЕРБ ще получи 33% от гласовете на изборите и ще запази преднината си спрямо БСП, която ще получи 28%. Другите партии, които ще влязат в парламента, са ДПС (10%), дясноекстремистката „Атака“ (7,5%) и евентуално движението „България на гражданите“ на бившия еврокомисар Меглена Кунева, което е на прага на 4-те процента. Ако успее, тази дясноцентристка формация ще бъде единствена новост, резултат от „Българската пролет“ - протестите през зимата, които не успяха да получат политическа форма. Що се отнася до бъдещото правителство, никоя партия няма да получи абсолютно мнозинство и се очертават напрегнати и дори невъзможни преговори.

Голямата коалиция между десницата и левицата, която препоръчваха западните партньори на София, беше отхвърлена безапелационно...

„Единствените печеливши ще бъдат малките партии, които ще играят ролята на арбитри“, прогнозира политологът Тодор Танев. Тези дребни сметки обаче, изглежда, не вълнуват избирателите в страна, където минималната месечна заплата от 150 евро едва стига да се плащат сметките за ток. Още повече че събитията от зимата продължават да крият мистерия. Кой стоеше зад тези протести с често сюрреалистични искания? Какво всъщност доведе до оставката на Бойко Борисов, който постоянно твърдеше, че последен ще напусне кораба?

В страна, в която хората са убедени, че протестите винаги се спонсорират от тъмни сили и че истинските решения не се вземат в София, а някъде между Вашингтон и Москва, спекулациите процъфтяват. Но ако може да се вярва на българите, едно нещо е сигурно - те са само фигуранти в един предварително написан сценарий.

(По БГНЕС)

#Фигаро #България #избори #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »