Тръгна жп линия Свиленград – Турция

Тръгна жп линия Свиленград – Турция
Високоскоростната железопътна линия между Свиленград и Турция вече е в експлоатация. Снимка: Булфото
A A+ A++ A

Високоскоростната железопътна линия между Свиленград и Турция вече е в експлоатация. Отсечката е част от проекта „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив – Свиленград - турска/гръцка граница“, съобщи България он ер.

Транспортният министър Кристиан Кръстев сподели, че на отиване за тържествената церемония по откриването са развили скорост от 120 километра в час. „Надяваме се в следващия програмен период БДЖ да бъде бенефициент и да бъдат закупени влакове, които развиват скорост от 160 километра в час“, допълни министъра и връчи Акт 16 за обекта на инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ.

По време на откриването присъстваха и премиерът Марин Райков и Чавдар Трендафилов, изпълнителен директор на БДЖ. Реконструираното трасе от 18 километра е изцяло електрифицирано. Положен е железен път от 17 907 метра на турската граница и са изградени перон и ограда съгласно изискването на Шенген.

Изграден е железопътен мост над река Марица с обща дължина 433 метра и ширина от близо 8 метра, който е символ на проекта, по думите на Петър Генов, заместник-ръководител на проекта. Строителните работи на изпълнителя - чешката компания OHL ZS, продължиха малко повече от три години.

Общата стойност на проекта е почти 70 милиона лева (без ДДС) - 11.65 милиона са национално съфинансиране, 27.5 милиона - от НКЖИ, а останалите са от съфинансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП „Транспорт“.

През миналата година беше приключена реновираната линия Пловдив - Димитровград, по която за първи път в страната мотрисите могат да развиват скорост от 160 км в час. По целия проект обаче България изгуби средства по програма ИСПА заради забавяне на проекта.

#Кристиян Кръстев #БДЖ #жп линия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"