Предсказанието на маите и края на мандата на Първанов

Предсказанието на маите и края на мандата на Първанов
A A+ A++ A

Традицията държавният глава да приветства българския народ минути преди Нова година е една от най-дълго съществуващите в страната.

Идва с Александър Батенберг - първият княз на България след освобождението й от османско иго. Отначало се чете от глашатаи на централните площади, после се разпространява чрез разлепени афиши, после по радиото и най-накрая по телевизията. Традицията се запазва и от комунистическия режим, и от всички президенти на прехода.

Преди дни президентът Георги Първанов произнесе десетото си и последно приветствие към народа. В него той призова българите да се противопоставят на мъката, пошлостта и агресията с вяра, мъдрост и сила. Благодари на всички за доверието и подкрепата, и честта да бъде два мандата държавен глава.

Първанов цитира празничните послания на държавни и политически лидери, в които присъстваха повече от всякога съчувствието и солидарността, съпричастността към онези, които пострадаха най-силно от кризата. И подчерта, че освен от съпричастност, хората се нуждаят и очакват честна оценка и верни, лидерски държавнически решения.

Винаги гледаме тези приветствия, макар все да си казваме колко ни е писнало от тях. Традициите са нещо, което определя една нация и празниците й. Едно добро приветствие може да увеличи популярността на всеки политик, освен ако не е пълно с кухи фрази – от това ни писна – вече толкова години и от толкова много лидери.

В случая с Първанов хората се шегуваха, че най-доброто от посланието му е това, че е последно.

Верен на себе си, отиващият си президент ни говори от една висока и далечна трибуна, проповядвайки всички правилни неща по начин сякаш той не е имал и няма нищо общо с тях... Какво направи лично той за 10 години за да се пребори с пошлостта и агресията? Сам се нарече „социален" президент, а с какво помогна да се облекчи мъката? Как показа съпричастие – когато отиде на лов в деня в който 9 души изгоряха в раздрънкан влак?

Този, който набляга на нуждата да бъдем честни, го виждахме често да целува ръце на свещеници и да пали свещи, докато парадира с вяра в социалистическите (преди това комунистически) идеали... Същият излъга народа си и чак след като беше притиснат в ъгъла призна, че е бил агент на Държавна сигурност. Човекът, който изисква държавническо поведение, може да запише като свой най-голям успех това, че успя цели 10 години да се опази от парливи проблеми и журналистически въпроси.

„Да се заредим с надежда, че и най-тъмните предсказания ще останат само предупреждения", пожела президентът в приветствието. И ни остави да се чудим дали има предвид европейската дългова криза или края на света през 2012 г., според предсказанието в календара на древните маи?

Да не би пък да говореше за края на света като край на мандата му? Нали не можа да копира прочутата система на любимия си Путин...

#Георги Първанов #древните маи #календар #края на света #Нова година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »