Соломон Паси: Репутацията на Борисов лепи петна върху България

Соломон Паси: Репутацията на Борисов лепи петна върху България
Много се надявам да не се стига до ново правителство на ГЕРБ, другото е много опасно, казва Соломон Паси. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Д-р Соломон Исак Паси е основател и председател на Атлантическия клуб в България (1990 г. – до сега). Министър на външните работи на Република България (2001-2005 г. Председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) (2004 г.). Председател на Съвета за сигурност на ООН (2002-2003 г.). Народен представител (1990-1991 г., 2001-2005 г., 2005-2009 г.).
Като народен представител през август 1990 г. д-р Паси стартира законопроект за оттегляне на България от Варшавския договор и присъединяването й към НАТО и ЕС. Той остава посветен на тази кауза през годините и с помощта на правомощията си на Министър на външните работи успява да уговори поканата (2002г.) и приемането на България в НАТО (2004г.). Като министър на външните работи постига успех и в преговорите за българското присъединяване към ЕС и дата на присъединяването, както и подписването на договора за присъединяване (2005г.) и ратифицирането му в Българския парламент.
Соломон е женен за Гергана Паси, по-рано Грънчарова, президент на „Пан-Европа България”, а в периода 2001-1005 Министър по европейските въпроси, народен представител и Заместник-министър на външните работи. Семейство Паси се грижат за техните четири деца.
На предстоящите парламентарни избори Соломон Паси е водач на листата на Коалиция Център - Свобода и достойнство в Пловдив, където ще се изправи в пряк двубой с бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Г-н Паси, при старта на предизборната кампания на коалиция „Център - свобода и достойнство“ в Пловдив казахте, че Вие сте осигурили лентичките на Борисов. Ще успее ли Борисов да спечели втори мандат благодарение на спомена за лентичките?

Наистина, няколко политически поколения от 1990 до 2007 г. осигуриха присъединяването на България към НАТО и после влизането в ЕС. Имах възможност от самото начало – 1990 г., Великото народно събрание – да участвам активно и в двата процеса до самия им финал през 2004, 2005 и 2007 г.  При това с три успешни отбора: на СДС, на Атлантическия Клуб и на НДСВ, което днес е в коалиция с НПСД с бюлетина номер 6.

Така че всеки, който реже лентички на построеното с еврофондовете, трябва да говори в първо лице, но множествено, а не единствено число.

Как оценявате предизборната кампания? Какви са впечатленията Ви от Пловдив?

От деца знаехме, че Пловдив във всяко отношение е вторият български град, който се бори за първи. Днес икономическите справки показват, уви, че Пловдив дели 5-6 място с Русе, след София, Варна, Бургас и Стара Загора.

Нашият екип предлага на града огромното разнообразие от международни контакти. През април поканихме дипломатическия корпус, за да лобираме за Европейска столица на културата. Но интересът на градското ръководство ми се струва доста скромен. Аз съм бил 8 години народен представител от Бургас и знам, че депутатите могат много да помогнат на региона си, но само при активно местно ръководство.

До каква степен скандалът с подслушването ще ощети ГЕРБ?

Очевидно и основателно се забелязва известен отлив от ГЕРБ. Но още по-интересно е, че рязко нарасна нетърпимостта към г-н Бойко Борисов сред хората, които не гласуват за него. Уви, неговата международна репутация все още лепи петна върху България.

Помогнаха ли скандалите за подслушвания и корупция на опозиционните партии?

По-тъжното е, че попречиха на България. Стана ясно, че ЕС не ни е приемал в Шенген именно заради притеснения, които г-н Борисов потвърди, че са били основателни. Оттук нататък ще е много по-трудно...

Какво мислите за прецизността на социологическите проучвания от последните седмици, според които ГЕРБ продължава да получава по-висока подкрепа?

Попитайте пловдивчани: колко пъти г-н Борисов се е веснал на Главната или на Джумаята? Защо той се крие от хората, след като е водач на листата си тук? А той цитира именно тази социология...

Очаквате ли манипулация на изборния вот? Какви индикации имате, за да мислите така?

Манипулациите започнаха още през 2009 г. Направете справка какъв процент от националното ефирно време и площи в пресата бяха посветени на г-н Борисов! В това отношение той е вероятно европейски шампион, но отстъпва на ръководителя на Северна Корея.

Какво наложи сформирането на коалиция „Център - свобода и достойнство“?

Ние имаме нови идеи за реформиране на България. Както във, така и извън контекста на ЕС. Имаме идеи и за развитие на самия ЕС. Ние сме принципна коалиция от съмишленици. Тя за първи път след 1990 г. дава реален избор на българските турци, чиито гласове досега бяха монополизирани от ДПС. Коалиция с бюлетина номер 6 дава спокойствие както на мнозинството, така и на всички малцинства: арменци, роми, руснаци, евреи. Очаквам нашата коалиция да ограничи хранителната среда за „Атака“, която паразитира върху политическия монопол на ДПС върху българските турци.

Кои са първите три неща, които бихте направили, ако получите доверието на хората на изборите? Кои са трите стъпки, които ще предприемете за съживяване на икономиката?

Ако излъчим новия министър-председател, ще гарантираме спокойствие на бизнеса. Член съм на Американската търговска камара от почти 20 години и знам проблемите, както и много от решенията. Ще присъединим България към Клуба на най-добрите икономики – ОИСР, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която е банка за най-добрите световни практики във всички обществени невоенни сфери.

Ще профилираме България в рамките на ЕС и НАТО.  Ще проведем радикални реформи в образователните и научните политики и здравеопазването, за които трябва да се използва опитът на ОИСР, вместо да се измисля топлата вода или да се уволняват по 4 здравни министъра в един мандат...

И най-стратегическият проект: демографска стратегия, която да контрира ужасните тенденции, които не вещаят добро на България.

В кой момент България загуби посока?

От 1 януари 2007 г. България не е излъчила лидери, способни да формулират нови стратегически цели или да реформират страната. Нашата коалиция има този потенциал. Нещо повече, ние искаме и можем да тласнем и целия ЕС към реформи. Опитът ни с общото зарядно устройство за GSM отвори пътя на България в европейските политики по стандартизация, екодизайн, климатични действия.

В тези области можем да развиваме и страната ни, и целия ЕС. В научната област ние можем и трябва да интегрираме България в общия европейски дневен ред. Един прост, но показателен пример: от всички страни в ЕС – 27, единствено България отказва да се интегрира в Европейската космическа агенция, тоест да ползва научно-техническия трамплин и на ЕС, и на НАСА, тоест на САЩ в тази област.

Могат ли новите избори, парламент и правителство да ни изведат от днешната криза?

Чудеса са невъзможни! Но един балансиран екип с визия отвъд хоризонта може да даде посока и начален тласък. Така както през 1990 г. дадохме един 20-годишен проект на България..

Реалистично ли е да очакваме, че бъдещият парламент може да възстанови доверието у хората?

Това зависи повече от медиите, отколкото от парламента. А тяхната свобода се превърна в общо европейска грижа...

Не се ли притеснявате, че има опасност нито един от новите проекти да не влезе в парламента и гласовете им да се разпределят в полза на големите играчи – ГЕРБ, БСП и ДПС?

Последните изследвания показват друго. Но една справедлива кауза трябва да се отстоява, преди още да е станала популярна. Какъвто беше случаят с НАТО, например.

Бяхте ли изненадани от прогнозите на някои социолози, че коалиция „Център-Свобода и достойнство“ може да е голямата изненада на предстоящите избори?

Не! Ако работим, резултатите ще дойдат!

Съгласен ли сте, че дори евентуална победа на Борисов на изборите ще бъде всъщност първа стъпка към раздялата с главната му роля в българския политически живот?

Мястото на г-н Борисов не е в българските или европейските институции. Той причинява тъга на народа си и срам за Европа.

Мислите ли, че ако ГЕРБ трябва да сформира правителство със съюзници, те ще настояват за оттеглянето на Борисов?

Много се надявам да не се стига до ново правителство на ГЕРБ, другото е много опасно.

#ГЕРБ #Бойко Борисов #Соломон Паси #ОССЕ #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »