Стефка Костадинова остава председател на БОК

Стефка Костадинова остава председател на БОК
Световната рекордьорка в скока на височина се пребори за шефското място на Българския олимпийски комитет с Весела Лечева и Васил Иванов - Лучано. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стефка Костадинова спечели днешното гласуване за председател на Българския олимпийски комитет с 44 гласа и остава на поста за трети мандат, предаде БГНЕС.

Световната рекордьорка в скока на височина се пребори за шефското място на Българския Олимпийски комитет с Весела Лечева и Васил Иванов - Лучано. Тя спечели още на първия тур на гласуването, след като получи 44 гласа от 79 гласуващи.

За Лечева вота си дадоха 25 човека, а за Лучано - 10. По този начин Костадинова остава председател на БОК за трети мандат.

Българският олимпийски комитет е учреден по инициатива на военните на 30 март 1923 г. За председател е избран полк. Ефтим Китанчев. Две години по-късно той умира. През следващите 2 г. шефския пост поема д-р Димитър Станчов, който е и член на МОК. През 1929 г. той „предава щафетата“ на ген. Велизар Лазаров и на почетния председател Стефан Чапрашиков, приет същата година в структурите на МОК.

Продължител на традицията е ген. Рашко Атанасов през 1941 г. Комитетът обаче е разформирован след събитията от септември 1944 г. БОК е възстановен през 1951 година. От тогава до 1982 г. председател е Владимир Стойчев. След това Генерала е наследен от Иван Славков, който управлява до 2005 година, когато Стефка Костадинова застава начело на БОК.

#Стефка Костадинова #БОК #Весела Лечева #Васил Иванов - Лучано #Българския олимпийски комитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници