Още не е ясен статутът на сърбите в Косово

Още не е ясен статутът на сърбите в Косово
Парламентът на Сърбия одобри с мнозинство споразумението за нормализиране на отношенията с Косово. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преговорите за прилагане на споразумението за статута на сърбите в Косово приключиха късно вечерта в сряда без положителен резултат, съобщи Б92, цитирано от БНР.

Преговарящият от сръбска страна Марко Джурич обвини за неуспеха косовските дипломати. В хода на преговорите през последните два дни те поискали разпускане на властите и съдилищата в сръбските общини и замяната им с нови под ръководството на Прищина.

Представителите на Белград счели, че предложението противоречи на договореностите за интегриране на сръбските институции в административната система на Косово.

Според косовския преговарящ Хайредин Кучи разнобоят ще бъде решаван на „най-високо равнище“ на 21 май, когато премиерите Хашим Тачи и Ивица Дачич ще се срещнат в Брюксел.

Парламентът на Сърбия одобри с мнозинство споразумението за нормализиране на отношенията с Косово на 27 април. Докладът беше поставен от Европейския съюз като предварително условие за приближаване на Сърбия към членство в съюза.

Идеята на споразумението е „да бъде или да не бъде, не само за (сърбите) в Северно Косово, но и за самата Сърбия“, предупреди преди гласуването премиерът социалист Ивица Дачич. Той се аргументира, че ако Сърбия не се съгласи да нормализира своите отношения с бившата си провинция, ще се превърне в „европейска Северна Корея“.

#сърби #Косово #Сърбия #преговори #Белград #Прищина #Хайредин Кучи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници