Бюджет 2012 отменя визита на холандския премиер в София

Бюджет 2012 отменя визита на холандския премиер в София
Холандският премиер Руте (вдясно) с премиера на Дания Хеле Торнинг-Шмидт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българското правителство е отменило планирана визита на министър-председателя на Холандия Марк Руте в последната минута.

Това съобщи холандският вестник „Финансиеле дагблад“, като цитира говорител на българското правителство, който заявил пред изданието, че посещението е отменено заради „трудния дебат за бюджета“.

В понеделник, деня след втория тур на президентските и местните избори, кабинетът „Борисов“ се събра извънредно, за да разгледа проектобюджета за 2012 г., след като го забави с близо месец, вероятно с идеята общественото му обсъждане да не се отрази на изборните резултати.

Холандският премиер трябваше да пристигне в България в понеделник, а за визитата му съобщи лично премиерът Бойко Борисов на 13 октомври след срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в София.

Борисов беше поканил Руте в България с идеята да промени мнението му за членството на България в Шенген, след като на 22 септември Холандия и Финландия наложиха вето на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение по време на заседание на Съвета на министрите по вътрешни работи от ЕС.

„Финансиеле дагблад“ изтъква, че след Шенгенското вето Холандия и България не са в много добри отношения.

Въпреки ветото за членство на България и Румъния, наложено от Холандия и Финландия обаче, на 23 октомври на заседание на Европейския съвет бе решено до декември всички страни в ЕС да направят необходимото, за да могат София и Букурещ да се присъединят към зоната от март догодина с въздушните и морските си граници, а от юли 2012 г. – и със сухопътните.

#Марк Руте #Холадния #Шенген #Шенгенско пространство #Бойко Борисов #ЕС #Европейски съюз #посещение #бюджет 2012 #вето #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"