Бащата на противозачатъчното хапче с почетна диплома от Американския колеж в София

Бащата на противозачатъчното хапче с почетна диплома от Американския колеж в София
Карл Джераси
A A+ A++ A

Световно-известният химик проф. Карл Джераси (Carl Djerassi), учил в Американския колеж преди Втората световна война, ще получи почетна диплома за средно образование от Американския колеж в София на специална церемония този петък, 10 май 2013 г., съобщиха от учебното заведение.

Церемонията ще се състои от 10 до 11 ч. на 10 май, петък, в Аудитория „Уитакър“, Американски колеж. Почетната диплома ще бъде връчена на Професор Джераси от Президента на Колежа, д-р Пол Джонсън. Ще присъстват членове на Борда на настоятелите на Колежа, съученици на Карл Джераси от времето му в Колежа, настоящи ученици и преподаватели.

Карл Джераси е роден на 29 октомври 1923 във Виена, Австрия. Баща му е български евреин, а майка му е австрийка. През 1938-1939 година живее при баща си в България и учи в Американския колеж в София. През 1939 г. заминава за САЩ с майка си. Завършва с отличие Кениън Колидж (Kanyon College) през 1942 г. През 1945 г. получава докторска степен от Университета на Уисконсин (University of Wisconsin). През 1952 г. става професор и преподава химия в Щатския университет "Уейн" (Wayne State University). От 1959 е професор в Университета "Станфорд" (Stanford University).

Проф. Джераси е носител на много награди и отличия, сред които Национален медал за наука на САЩ (1973) и Национален медал за техника (1991). Включен е в Националната палата на изобретателската слава. Член е на Академията на науките и на Академията на науките и изкуствата на САЩ, както и на Кралското общество в Лондон. Носител e на над 30 почетни докторски титли.

През последните две десетилетия Карл Джераси публикува огромен брой стихотворения, къси разкази и романи. Автор е и на три автобиографии. От 1997 г. насам се фокусира върху писането на пиеси в нов жанр, измислен от него - “science-in-fiction”. Пиесите му са поставяни в много държави, а две от тях - “Кислород” и “Непорочно и неточно” - и в България.
Основател е на арт програма в Калифорния, в която от 1982 г. са участвали над 2000 творци. Разделя времето си между домовете си в Сан Франциско, Виена и Лондон.

#Карл Джераси #Американски колеж #София #церемония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"