Доц. Георги Лозанов: Във вторник ще се запознаем със случая „Бареков–ГЕРБ“

Доц. Георги Лозанов: Във вторник ще се запознаем със случая „Бареков–ГЕРБ“
Георги Лозанов Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

На 7 май вечерта се разрази истински скандал между Николай Бареков и партията на Бойко Борисов – ГЕРБ. Кандидатът за депутат на ГЕРБ Доброслав Добрев бе улучен с яйце от граждани, събрали се да гледат предизборното шоу на живо в центъра на София. Гостът се ядоса и замери Бареков с чаша вода, като го обвини, че режисирал нападението с яйца срещу него.

В интервю Бареков заяви, че в официално писмо ГЕРБ реагира на инцидента и нарича водещия „сребролюбец“. Той добави, че Борисов във вторник вечерта му е пратил SMS-и, в които заявява, че не знаел нито за писмото, нито за инцидента. За коментар по случая от Novinite.bg потърсихме председателя на СЕМ Георги Лозанов.

Г-н Лозанов, как ще коментирате скандала, който се разрази между кандидата за депутат на ГЕРБ Доброслав Добрев и Николай Бареков? Дали е сезиран СЕМ по случая?

Още не е сезиран, но от СЕМ ще разглеждаме случая на редовното заседание във вторник (бел. ред. – 14 май).

По-скоро ЦИК трябва да бъде сезирана, ако има нарушение на избирателния кодекс за добрите нрави.

Вие виждате ли нарушение в този скандал?

Критичен е този случай и трябва да се прецени. Дори да има нарушение, трябва да се прецени на кого е отговорността. Видях например, че е имало разкъсване на плакати, но трябва да гледам самото предаване.

Не само това, имало е горене на знамена на ГЕРБ, беше замерян депутат на ГЕРБ с яйце...

Да, трябва да се види и тази страна. Но не бих искал да се меся в нещата на ЦИК и да изземвам тяхните правомощия. Нека те да кажат това. А от гледна точка на закона трябва да се види и позицията на самата медия. Но това ще го разгледаме на заседанието във вторник. Защото трябва да се види дали е имало в поведението на медията нещо, което противоречи на Закона за радио и телевизия.

По-скоро, ако има проблем, той ще бъде решаван по Изборния кодекс и с ЦИК.

А как ще коментирате отношенията между ТВ7 и ГЕРБ?

Една политическа сила има пълната свобода да участва в предаването на една медия или да не участва. Тук няма драма. Това не може да бъде коментирано от гледна точка на Закона за радио и телевизия.

Според Вас дали има финансови отношения между ТВ7 и ГЕРБ?

Аз не знам дали те са платили част от кампанията, това не мога да преценя. Техните търговски отношения са извън правомощията на СЕМ. От гледна точка на Закона за радио и телевизия частните медии имат свободата да изразяват всякакви позиции, стига да спазват законовите наредби.

Както е известно, има медии, които са на партии, това не е нарушение на закона. Този казус може да се разглежда от гледна точка на етиката, може да се разглежда от гледна точка на претенциите, може и да бъде видяно от гледна точка на Европейската препоръка за равнопоставеност и балансираност за изразяване в кампаниите, а може и да се разглежда от гледна точка на закона. Това е етичен дебат. Ще разгледаме случая във вторник.

 

Доц. Георги Лозанов е председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) за четвърта поредна година. Завършил е „философия“ в Софийския университет. Работил е в сп. „Българско фото“, а след това става зам. главен редактор на „Култура“.

#Георги Лозанов #Николай Бареков #избори #ТВ7

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"