Потънали кораби задръстват Дунав

Потънали кораби задръстват Дунав
Преди месец украински кораб е напуснал обозначения с маркировка плавателен път и е получил пробойна на една от несамоходните секции. Снимка: rec.bg
A A+ A++ A

Потънали преди десетки години кораби пречат на корабоплаването по река Дунав.

„Заради потънали от години плавателни съдове ширината на фарватера (плавателния път) по река Дунав край остров Косуй е малка и това пречи на преминаващите кораби“, съобщи директорът на Агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (АППД) инж. Павлин Цонев, цитиран от ruseinfo.net.

По думите на Цонев плавателните съдове в този район са потънали преди повече от 50 години. Стърчащите от тях железа обаче принуждават ширината на фарватера да бъде ограничена до 80-100 метра, за да не бъдат повредени минаващите кораби.

Преди месец украински кораб е напуснал обозначения с маркировка плавателен път и е получил пробойна на една от несамоходните секции.

Други три плавателни съда – кран, секция и кораб, от години стоят на дъното на реката малко над Силистра.

На среща вчера в Гюргево между Цонев и румънския му колега е повдигнат въпросът за изваждането на съдовете от водата.

Станало ясно обаче, че румънците имат административни затруднения кои са собствениците на корабите, тъй като те трябва да дадат разрешение за изваждането.

При Русе днес водните стоежи са 80 см спрямо условната кота нула, а прогнозата за следващите два дни е нивото да спадне с още 12 см.

Над 20 са критичните участъка сега по река Дунав, като най-сериозно е положението край Батин, Вардим и Белене. Към момента няма информация за заседнали кораби.

#Цонев #агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ #директор #потънали #кораби #река Дунав #Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници