ЕС може да глоби България с милиарди заради заменките, потвърждава Найденов

ЕС може да глоби България с милиарди заради заменките, потвърждава Найденов
България може да загуби милиарди левове, ако ЕК признае спорните заменки за нерегламентирана държавна помощ, потвърди земеделският министър Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България може да бъде осъдена да плати между 2 и 8 млрд. лв. в рамките на наказателнатата процедура, която ЕК стартира заради нерегламентираната държавна помощ по отношение на заменките на гори при предишното правителство, според стенограмата от последното заседание на МС.

Потвърждението за стартилата наказателна процедура идва от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на редовното заседание на Кабинета в сряда.

Информацията за началото на делото срещу България е публикувана в Официалния вестник на ЕС в средата на септември; от нея става ясно, че Комисията е взела решение да разследва общо 147 съмнителни заменки за периода 2005-2009 г. още през юни.

''Близо две години нашето правителство опитваше с доводи да избегне тази тежка наказателна процедура. За съжаление, тя вече е факт и не се знае какъв ще бъде изходът'', заявява той на редовното заседание на Министерския съвет, става ясно от стенограмата, публикувана в петък.

''Така че това е една от тежките отговорности на нашите предшественици, за която, за съжаление, ако се стигне до решение против България, ще трябва да плаща целият български народ", посочва още министърът на земеделието пред останалите членове на кабинета.

Попитан от премиера Бойко Борисов каква сума ще трябва да възстанови страната при евентуален негативен изход от делото, министър Найденов уточнява, че средствата може да са в размер на милиарди, като по оценки се вземат за база оценките предимно на неправителствени организации и те варират между 2 и 8 милиарда лв.

Земеделският министър посочва още, че ''големият проблем е, че това е дело, което стартира е, срещу горските заменки, а мащабът на земеделските заменки е в пъти по-голям и в момента ние сме в предварителна процедура.

''Възможно е да се стигне и до подобно дело'', опасява се той.

"Прокуратурата има ли дела по тези въпроси?", пита още Борисов, на което Найденов отговаря, че вече има повдигнати обвинения срещу двама бивши министри.
"Информирайте днес прокурорите за заведеното дело, защото това според мен е много голяма допълнителна тежест върху държавата и върху всички данъкоплатци, като щета от това, което са ни причинили", категоричен е министър-председателят.

В сряда стана ясно, че ЕК е посочила 15 октомври като краен срок, в който България да предаде изискваната от нея информация за заменките на гори и земеделски земи, извършени между 2005 и 2009 г.

Това, което европейският изпълнителен орган разследва, е дали прехвърлянето от държавни в частни ръце на въпросните земи представлява незаконна държавна помощ за частни лица и фирми.

Брюксел вече посочи 13 сделки за замяна на земи, които трябва да бъдат анулирани поради явни законови нарушения.

Ако настоящото разследване установи, че заменките могат да бъдат третирани като държавна помощ, България ще трябва да плати глоба в размер на разликата между реалната пазарна цена и административната цена на всеки двата парцела (държавен и частен), които са станали обект на замяна.

#заменки #ЕС #ЕК #Европейски съюз #Европейска комисия #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #гори #Брюксел #Бойко Борисов #министър-председател на България #Министерски съвет #правителство #Кабинет #тройната коалиция #наказателна процедура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »