Депозитите на държавните фирми остават тайна

Депозитите на държавните фирми остават тайна
Конкретни данни можем да ги предоставим единствено когато те не противоречат на принципа на банковата тайна, обяви премиерът Марин Райков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Банковите депозити на държавните компании ще останат тайна и след влизането на новите правила за депозирането им, съобщи „Дневник", цитирайки изявлението на премиера Марин Райков след правителственото заседание.

Ще се обявява единствено процентът на нетната експозиция на дружеството, когато превишава ограничението от 25% в една банка.

Сред изискванията в новите правила е дружествата с над 50% държавно участие и солиден финансов ресурс да не държат повече от 25% от паричните си средства в една банка.

Отделно на всяко тримесечие фирмите ще предоставят справка до министерството принципал.

След това данните ще бъдат публикувани в интернет на сайта на всяко ведомство, но без имена на банки и точна сума на депозитите.

Очаква се най-рано на 22 май служебният кабинет да одобри измененията в правилата, съобщи министърът на финансите Калин Христов.

След като бъдат одобрени, те ще станат задължителни. Съществуващите в момента имат препоръчителен характер.

"Правилата могат да изглеждат общи, но може да сте убедени, че не са. За съответните среди, които имат отношение по темата, тези правила са достатъчно конкретни. Конкретните данни, за които вие говорите, ние можем да ги предоставим единствено и само когато те не противоречат на принципа на банковата тайна. Нямаме намерение да нарушаваме закона", посочи Райков.

"Правилата вече седмица са публични и там много ясно е казано, че на тримесечие се публикува дружество по дружество нива на концентрация над 25%. Тоест нивата, които ние считаме за рискови. Така че ще има дружество по дружество – с конкретна банка, с ниво на концентрация, когато те са над 25 процента. Така че не казвайте, че няма да има достатъчно информация", обясни и Калин Христов.

"Такова ниво на прозрачност няма в никоя друга страна по отношение на отделна фирма, може да сте убедени", категоричен бе финансовият министър.

#Марин Райков #депозити #Калин Христов #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »