ЕК: Половината от българите нямат банкови сметки

ЕК: Половината от българите нямат банкови сметки
Общо 58 милиона граждани на ЕС нямат банкови сметки, като сред тях са половината българи и румънци. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Половината от населението на България и Румъния няма никакви банкови сметки, показва изследване на Европейската комисия, цитирано от Ройтерс и БГНЕС.

Общо 58 милиона граждани на ЕС нямат банкови сметки, като сред тях са половината българи и румънци.

Изследвания на ЕК показали, че банките не предлагат достатъчна информация за преместването на сметки и че потребителите не знаят какви такси са платили за банкови услуги.

ЕК ще предложи нови правила, улесняващи потребителите да откриват и преместват банкови сметки и да виждат банковите такси, които трябва да заплащат.

Предложението, което ще бъде публикувано утре и може да се превърне в директива на ЕС до три години, изисква също банките да поемат част от административното бреме, когато клиентите преместват сметки като например трансфера на директни дебити.

Комисията иска поне една банка във всяка държава да предлага базово счетоводство, позволяващо на хората извън банковата система да депозират пари в брой и да плащат сметки.

Ако новите правила бъдат приети, потребителите, които искат да преместят сметка, ще трябва само да информират новата банка, която след това ще бъде задължена да уведоми доставчиците на битови услуги да променят плащанията по банков път.

#България #Румъния #ЕК #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"