ЕС започва преговорите за бюджета 2014 г. – 2020 г. на 13 май

ЕС започва преговорите за бюджета 2014 г. – 2020 г. на 13 май
Основният въпрос, който спираше преговорите, бяха 11,2 млрд. евро, които държавите членки трябваше да съберат, за да бъдат покрити забавани плащания от 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 

Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз ще започнат политическите преговори по седемгодишния бюджет на блока на 13 май, съобщи пресслужбата на Еврокомисията, предава „Дневник“.

Решението е било взето след среща на председателите на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозу, на Европарламента, Мартин Шулц, и ирландския премиер Енда Кени, чиято страна председателства Съвета на ЕС.

Паралелно с официалните разговори за бюджета на ЕС до 2020 г. ще се преговаря и за корекции в бюджета за тази година, които да бъдат договорени на два етапа.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц е изразил задоволството си от напредъка, както и че връзката между двата бюджета се разбира по-добре.

Той все пак сигнализира, че евродепутатите ще искат повече разходи в кохезионните фондове по време на предстоящите разговори, предаде RTE.

Основният въпрос, който спираше преговорите, бяха 11,2 млрд. евро, които държавите членки трябваше да съберат, за да бъдат покрити забавани плащания от 2012 г.

 

Сумата е голяма, а редица държави оспорват мотива за нея.

Европарламентът настоя допълнителната сума да бъде одобрена преди старта на преговорите за бюджета в периода 2014–2020 г., който според депутатите е твърде слабо завишен.

Срещата на ръководителите на трите институции е предвидена в европейските договори при затруднения в преговорите по бюджета.

Ирландското председателство е предложило първи транш от 7,3 млрд. евро, който да бъде одобрен от ЕКОФИН на 14 май. Сумата е с 3,9 млрд. евро по-малко от предложените от Еврокомисията 11,2 млрд. евро.

Председателтвото ще търси политическо споразумение с държавите членки за втория транш и за това как те ще изпълнят оставащите си задължения до началото на есента.

От своя страна Шулц и Барозу подчертаха необходимостта да бъде събрана цялата сума от 11,2 млрд. евро.

Шулц припомни резолюцията на Европарламента за многогодишната финансова рамка от март, според която евродепутатите няма да завършат тези преговори преди Съветът и Европарламентът да приемат окончателно коригирания бюджет.

#ЕС #бюджет #Барозу #Шулц #Европарламент #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"