В Германия започна дело срещу неонацисти

В Германия започна дело срещу неонацисти
Снимка: www.bulgariautre.bg
A A+ A++ A

Един от най-големите неонацистки процеси след войната в Германия за девет расистки убийства започна днес в Мюнхен, предаде bTV.

Процесът стартира в присъствието на основната обвиняема Беате Цшепе.

Облечена с бяла риза под черно сако, тя се появи усмихната и спокойна пред телевизионните камери, допуснати за кратко в съдебната зала. 38-годишната Цшепе е обвинена в участие в 10 убийства в Германия между 2000 и 2007 г., 9 от които с расистки характер. Още четирима души, обвинени в съучастие, заеха местата си до нея..

По-малко от 100 протестиращи антирасисти се събраха преди това пред съда по призива на редица организации. Те издигнаха плакати с надписи: "срещу нацисткия терор и расизма в ежедневието" и призоваха германската държава да се бори повече с престъпленията, извършвани от крайната десница.

Близки на жертвите пристигнаха с автобус. Сред тях е Исмаил Йозгат, чийто 21-годишен син починал в ръцете му, след като бил застрелян с два куршума в главата. Пред входа на съда, обграден от телевизионни камери и любопитни, бяха разположени десетки полицаи. Множество турски журналисти също пристигнаха за делото, тъй като осем от жертвите са турци или от турски произход.

Над 600 свидетели ще бъдат разпитани от съда, а графикът на съдебните заседания е определен до януари 2014 г. Съдебните власти обаче предупредиха, че делото вероятно ще се проточи доста след това.

Двамата съучастници на Беате Цшепе - Уве Бьонхард (34 г.) и Уве Мундлос (38 г.), които са предполагаемите убийци, се самоубиха на 4 ноември 2011 г. Полицията беше на път да ги разкрие след провален обир.

Тримата бяха създали неонацистката групировка "Националсоциалистически нелегални".

#Германия #Мюнхен #Уве Мундлос #Уве Мундлос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници