Български емигранти, вие сте некадърници и слабаци!

Български емигранти, вие сте некадърници и слабаци!
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg – „Задочен коментар".

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар" е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.

 

Това заключение не принадлежи на неизвестния божествено вдъхновен писач от „24 часа”, който сериозно предлага въобще да се отнемат и без това силно окастрените ви избирателни права.

Цитатът: „Некадърникът и слабакът напускат страната” е патент на великия икономически пророк-милионер Емил Хърсев.

Думата е за същия радетел за всичко българско (противник на европейските „идиотщини”), който убедил вдовицата на приятеля си - разстреляния през 2005 г. бос на ВИС-2 Георги Илиев – да не влага парите си (говори се за 300 милиона щатски долара) в български телевизионни и кино продукции „тъй като за момента няма никаква възвръщаемост”. Хърсев посъветвал Илиева да купува бижута и други скъпоценности, „което е най-удачното засега”.

Известният финансист обича да дава за пример Швейцария, когато прокламира, че „държавата не произвежда нищо никога”. Той тенденциозно подминава факта, че държавата във Финландия, например, „произвежда” най-доброто начално и средно образование в света. Може би от разсеяност не е обърнал внимание и на планетарното класиране по качество на демокрацията, където първите места се заемат от страни с държавни „производства” на завидни социални грижи – Норвегия, Швеция, Дания. Впрочем пропорционално на населението си „любимата” (не само на този банкер) Швейцария е европейската държава с най-голям брой имигранти. Но това са „дребни неща” за нашия специалист по почти всичко.

В сбито интервю Емил Хърсев запокити в лицето на над 2 милиона българи зад граница горната паметна фраза. Преди да я изрече, той се разходи из любимата си тема за „ненужната държава”, заявявайки: „Значи не може, понеже гладувала бременната крава, да вземеш от вола, дето оре за всичките, и да го дадеш на нея”.

„Гладната крава” вероятно са към четирите милиона пенсионери. Но не става много ясно дали слага себе си в категорията на „вол”.

Читателят Сашо Иванов изяснява съмнението в коментар след текста: „Абе този работещ мошеник, който направи пари с вноса на мухлясала царевица от САЩ навремето, се размина със затвора на позлатен косъм. И този вол буквално, като мъж и интелект, ни учи, дава примери, като използува мутро логиката, с която е станал това, което е. Нагло милионерче, което във всяка страна, не подобна на България, би лежал в затвора поне до живот. Като много стотици като него, които поне си мълчат и не раздават акъл на кило на другите. Аман то такива нагли и работливи ... ВОЛОВЕ.

Силните думи на Иванов бледнеят на фона на огнените слова в почти всекидневните апостолски послания от вестници и телевизии на неуморния Хърсев.

Дами и господа, сънародници в чужбина, ако това ви успокоява би следвало да знаете, че не само вие сте „некадърници и слабаци”.

Агенция Ройтерс цитира едно неотдавнашно допитване, което показва, че 70% от учащите се във Враца смятат да напуснат града си, ако намерят работа зад граница. Според логиката на икономическия корифей, тези млади българи също са „некадърници и слабаци”.

...Очевидно е, че у нас някои хора водят една необяснима кампания срещу емигрантите. Няма значение дали е от завист, злоба или глупост, но в края на краищата сред и без това озлобеното общество се насажда изключително изкривена представа за емигрантите.

Истината е съвсем друга. Напусналите страната не са нито некадърни, нито слаби. (Всеки антрополог знае, че емигрантът по принцип е сред най-упоритата и работлива част на човешкия род – иначе нямаше да има САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия и т.н.).

И днес е така.

По данни на Националния статистически институт в Испания на 1 януари 2013 г. са били адресно регистрирани в общините 169 631 българи (със 7780 по-малко в сравнение с предната година). Около 30 000 са подрастващите на училищна възраст. Испанското държавно социално осигуряване пък съобщава, че към същата дата вноски в него са правили 52 865 сънародници (в тази цифра не влизат близо 10 000 сънародници, които са останали без работа и получават обезщетения). И още: в съотношение с броя й, българската общност е втората – след китайската – най-предприемаческа в иберийската държава. Става дума за самонаети и работодатели, за малък и среден бизнес.

Нека вещият Емил Хърсев сравни тези цифри с българските.

Няма да го направи, тъй като не му отърва. Отгоре на всичко този процес би отнел доста часове от скъпоценното му време, през което могат да се кажат и напишат още по-големи идиотщини...

Йосиф Давидов

П.П. За съжаление „хърсевци” и занапред ще продължат да „съветват” и да споделят наляво и надясно своите „свише вдъхновени” сентенции. Слава Богу: емигрантите започнаха да не им обръщат внимание. Но...боли.

Й.Д.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"