САЩ няма да изпращат войски в Сирия

САЩ няма да изпращат войски в Сирия
Барак Обама призова за предпазлив подход, за да се избегнат нежелани последствия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ няма да изпратят американски войски в Сирия, потвърди президентът Барак Обама.

Поводът за изявлението му е изказване на министъра на отбраната Чък Хейгъл в петък, че Вашингтон има намерение да започне да въоръжава бунтовниците, които се сражават срещу армията на президента Башар Асад.

„В момента не виждам ситуация, при която отправянето на американски войски към Сирия би било от полза за САЩ и за самата Сирия,” заяви Барак Обама, цитиран от Си Ен Ен.

Държавният глава допълни, че въпреки че няма да пращат военни части, САЩ ще продължат натиска върху режима в Сирия, докато трае разследването дали правителството на Асад е използвало химическо оръжие срещу народа си, но подчерта, че ще действат внимателно.

"Ако системното използване на химически оръжия в Сирия бъде потвърдено, САЩ ще представят доказателствата пред международната общност, защото това засяга целия свят", обеща Барак Обама.

Той призова за предпазлив подход, за да се избегнат нежелани последствия.

„Ще взема решение въз основа на най-категоричните доказателства и след внимателни консултации, защото ако се втурваме в нещата, ако скачаме, без да гледаме, не само плащаме цената, но често виждаме и нежелани последици,” коментира американският държавен глава.

Междувременно сирийската опозиция съобщи за масово клане в Сирия.

Над 40 души са били убити от сирийските правителствени войски в село, разположено близо до пристанището Банияс в северозападната част на страната, предаде Би Би Си.

На видео, разпространено в интернет, се виждат, тела, лежащи в локви от кръв. Предполага се, че става дума за избито семейство.

Според държавните медии, масовото убийство е извършено от „терористи".
Опозицията обаче заяви, че то е извършено от силите на Асад.

#Сирия #САЩ #Барак Обама #Башар Асад #химически оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници