СЗО: Над 270 хил. пешеходци загиват на година

СЗО: Над 270 хил. пешеходци загиват на година
Организацията уточнява, че жертвите пешеходци при катастрофи са около 22% от общо 1,24 млн. души, които загиват всяка година при пътни инциденти из света, като те са и най-уязвимите участници в движението. Снимка: novini.bg
A A+ A++ A

Повече от 270 000 пешеходци загиват всяко година при катастрофи по света, показват данни на Световната здравна организация, предава „24 часа“.

Организацията уточнява, че жертвите пешеходци при катастрофи са около 22% от общо 1,24 млн. души, които загиват всяка година при пътни инциденти из света, като те са и най-уязвимите участници в движението.

„Повече от 5 000 пешеходци загиват по пътищата в света всяка седмица. Причина за това е, че техните нужди са пренебрегвани в продължение на десетилетия, често в полза на автомобилния транспорт", заяви директорът на Отдела за превенция на насилието, нараняванията и увреждания към СЗО Етиен Круг.

„Нужно е преосмисляне на начина на организиране на транспортни системи, за да се направи придвижването пеша безопасно и да се спасят животи на пешеходци", каза Круг в изявление.

#пешеходци #СЗО #катастрофи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"