Патриарх Неофит: Икономическата криза е следствие от кризата на духа

Патриарх Неофит: Икономическата криза е следствие от кризата на духа
Патриархът е категоричен, че българските деца трябва да познават своята вяра. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всяка криза - икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога, заяви патриарх Неофит.

„В предишните векове, когато хората са затъвали в грехове ги е сполетявал мор, глад, война, суша, днес Бог допуска бедствия, съответстващи на съвременното развитие на човечеството и съвременните грехове. Но иначе причината е една и съща: за да се опомним, за да се върнем към доброто, към правдата, за да преосмислим приоритетите си, да преосмислим какво е стойностно и важно в този живот и какво суетно”, каза Негово светейшество в интервю за БТА.

Патриархът е категоричен, че българските деца трябва да познават своята вяра.

"Във време, в което моралните категории стават все по-относителни и границите между добро и зло, редно и нередно - все по-размити, ние трябва да се върнем към традиционните християнски ценности, които векове наред и при най-тежки обстоятелства, са ни съхранили като народ и достойни личности. Загубят ли се общопризнатите и непреходни нравствени ценности у едно общество, то е обречено", каза той.

Негово светейшество посочи, че финансовото състояние на църквата в България не е по-различно от това на по-голямата част от населението. Вече няколко епархии били сериозно затруднени да изплащат и минимални заплати на свещениците си и техните осигуровки.

„В същото време в общественото пространство продължават да се разпространяват стереотипите, че БПЦ притежава несметни богатства, а духовенството тъне в разкош”, посочи патриархът.

#патриарх #Неофит #БПЦ #църквата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »