Протести срещу бедността и безработицата в цял свят

Протести срещу бедността и безработицата в цял свят
Митинг за Деня на труда в Мадрид. Снимка: ЕФЕ
A A+ A++ A

На 1 май -Деня на труда в цял свят се проведоха мирни демонстрации. Протестиращите настояваха за намаляване на безработицата и достойно заплащане на труда им.

Десетки хиляди работници в Европа протестираха срещу мерките за икономии, предаде Ройтерс.

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на испанската столица Мадрид. Те носеха плакати, на които пишеше: „Икономиите разрушават и убиват” и „Реформите са обир”.

Испанската икономика продължава да се свива седем поредни тримесечия, а безработицата достигна рекордното ниво от 27%. По официални данни безработните в Испания са 6 200 000 души, по-голяма част от които млади хора.

„Никога не е имало 1 май с повече причини да излезем на улицата”, заяви профсъюзният лидер Кандидо Мендес. В цяла Испания се проведоха над 80 демонстрации.

Протестите срещу мерките за строги икономии в Деня на труда събраха около 5000 души в Атина и 3 000 в Солун в сряда.

Фериботите останаха на кея заради стачка на моряците. Гръцките медии не съобщаваха никакви новини, а общественият транспорт на Атина (автобуси, метро, тролеи, трамваи) беше блокиран. Не работеха и повечето банки. Тази година 1 май не е неработен ден в частния сектор.

Сблъсъци между протестиращи и полиция белязаха 1 май в Турция. Разярена тълпа на площад "Таксим" в Истанбул се опита да пробие барикадата от полицаи, предаде БНТ.

Близо 200 протестиращи се събраха в квартал "Бешикташ", за да тръгнат към площада, когато полицията се опита да ги разпръсне. По традиция честванията на 1 май се провеждат на площад "Таксим", но тази година властите забраниха събиранията там заради строителни работи. 1 май е официален празник в Турция от 2009-та година.

Във Филипините хиляди работници и членове на профсъюзи протестираха по улиците на столицата Манила. Те се обърнаха с призив към управляващите за по-добри условия на труд и заплащане. Заетите на временни трудови договори настояха за повече права като например правото за участие в синдикати. Една трета от близо 10-милионното население на Филипините живее под прага на бедност.

В столицата на Камбоджа - Пном пен, повече от 5 000 протестиращи излязоха по улиците с лозунги за по-високи възнаграждения. Демонстрациите бяха организирани от близо 16 синдиката в различни сектори. Протестиращите настояват средната месечна заплата да бъде повишена от 80 на 150 щатски долара.

#Ден на труда #Испания #Мадрид #Истанбул #Турция #Гърция #Атина #Солун #Филипините #Манила #демонстрация #митинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"