Институт за пазарна икономика: До 1 май работим за държавата, след това за себе си

Институт за пазарна икономика: До 1 май работим за държавата, след това за себе си
Точно до 1 май ще работят българите, за да си платят данъците през 2013 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Точно до 1 май ще работят българите, за да си платят данъците през 2013 г., сочи анализ на Института за пазарна икономика, а след това ще започнат да работят за себе си, предаде агенция "Фокус".

1 май е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството, и ще започнат да работят за себе си. Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано.

По света датата е известна като Tax Freedom Day.

През настоящата година денят на свободата от правителството носи известна ирония, тъй като българите спират да работят за правителството точно в т.нар. „Ден на труда” – традиционно неработен ден.

В България денят на свобода от правителството традиционно се пада някъде през май, като по-ранното му настъпване през последните 4 - 5 години се дължи както на притиснатите от кризата и слабото възстановяване приходи и появата на бюджетен дефицит, така и на засилената роля на европейските средства, които се изключват от сметката.

От 1 до 5 май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат „освободени” от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми – това е предвиденият дефицит в Бюджет 2013. Тези 5 дни рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата.

#Института за пазарна икономика #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"