Кувейтци осъдиха „Летище София“ да плати 38 млн. долара

Кувейтци осъдиха „Летище София“ да плати 38 млн. долара
Арабски консорциум осъди „Летище София“ да им плати 38 млн. долара заради забавяния при строежа на Терминал 2. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кувейтскo-арабският консорциум МАК/АДМАК, изградил пистите на Терминал 2 на софийския аеропорт, е осъдил „Летище София“ АД за 38 млн. долара.

Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от сп. „България он еър“.

„Получихме писмо, което ни известява, че кувейтският консорциум е спечелил арбитражното дело в Париж и „Летище София“ трябва да заплати 38 млн. щатски долара“, казва Ивайло Московски.

„Това на практика лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си“, допълва той.

Сумата от 38 млн. долара е почти три пъти по-голяма от миналогодишната печалба от 14 млн. евро.

Кувейтско-арабският консорциум изгради пистите на новия терминал, като финансирането на проекта в размер на около 40 млн. долара беше осигурено чрез заем от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие (КФАИР).

Договорът е сключен през 2003 г. по времето, когато транспортен министър бе Николай Василев. Терминалът е завършен с повече от година закъснение през 2006 г. по времето на министър Петър Мутафчиев.

Още тогава строителят предявява претенции за над 30 млн. долара заради забавено строително разрешително, проблеми с отчужденията и непредвидени разходи за допълнителни строителни дейности.

От своя страна транспортното министерство под ръководството на Петър Мутафчиев отказва да признае допълнителните разходи, защото фирмата не е представила фактури за тях, и предяви ответни претенции. В крайна сметка Парижкият арбитражен съд се произнася в полза на изпълнителя.

Преди да се стигне до плащане на сумата, трябва да има т.нар. екзекватура на решението – да бъде признато от български съд.

#летище София #Министър на транспорта #Ивайло Московски #Терминал 2 #Петър Мутафчиев #Николай Василев #Ивайло Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »