Нова теория за остеопорозата – липса на манган?

Нова теория за остеопорозата – липса на манган?
A A+ A++ A

Еленовите рога са практически нечупливи. Но през 2005 г. на животните в Испания им се случва нещо и рогата им стават чупливи.

Проучване на испански учени от университета Кастийа-Ла Манча показало, че причината за изненадващата чупливост на рогата се дължи на липсата на манган – минерал, който те поемат чрез храната. Това откритие ги води до хипотезата, че същото се случва и на хората и причината за остеопорозата е намаляване на количеството на манган, а не на калций, както се смята. Намаляването на количествата манган пречи на усвояването на калция и води до отслабване на костите. С възрастта тялото губи манган и трябва да го набави от скелета, тъй като е необходим на различни органи, между които и мозъкът. В същото време изтегля и калций и го изхвърля с урината, съобщават от БГНЕС. Така постепенно се развива остеопороза.

Теорията следва да се потвърди с изследвания и експерименти, но авторите са убедени, че може да доведе до пълен обрат в мнението за остеопорозата, ако потвърди, че загубата на калций е следствие, а не причина за заболяването. Това ще наложи и промяна в лечението, което досега се съсредоточава в увеличаване на равнището на калций в организма. В годината, когато рогата станали чупливи, е било много студено, това е накарало растенията да намалят концентрацията на манган в отговор на стреса, вследствие на което животните получавали по-малко от минерала. Експеримент с плъхове през 1986 г. е показал, че загубата на манган води до намаляване на калция в костите, но тази линия на изследване не е била продължена.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"