ЕСПЧ призна ареста на Тимошенко за незаконен

ЕСПЧ призна ареста на Тимошенко за незаконен
Юлия Тимошенко
A A+ A++ A

Европейският съд по ппавата на човека в Страсбург призна за незаконен ареста на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, съобщи сайтът на правосъдната институция. В решението се отбелязва, че арестът и задържането на Тимошенко в затвора са незаконни и политически мотивирани.

Тимошенко се оплака в ЕСПЧ от умишления характер на задържането й без достатъчно юридически основания, неосигуряване на медицинска помощ и други нарушения нейните права по време на ареста по т.нар. "газово дело". Бившият премиер се оплака и от прилагане на мъчения срещу нея, но по този пункт ЕСПЧ отхвърли претенциите й, като постанови, че срещу нея не са прилагани мъчения.

През октомври 2011 г. Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 години лишаване от свобода за превишаване на пълномощията при подписването на газовте договори с Русия през 2009 г. Тя излежава присъдата си в Качановската колония. От май миналата година заради влошаване на здравето й Тимошенко се намира в болница в Харков.

На 18 април на президента на Украйна и политически противник на Тимошенко - Виктор Янукович, бе предадена молба за помилване на бившия премиер. Украинската комисия по въпросите на помилванията на 27 април препоръча на президента да не освобождава Тимошенко.

#Юлия Тимошенко #ЕСПЧ #присъда #незаконен арест #помилване #Виктор Янукович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"