Държавните дружества ще влагат не повече от 25% от парите си в една банка

Държавните дружества ще влагат не повече от 25% от парите си в една банка
A A+ A++ A

Държавните дружества няма да могат да влагат повече от 25 на сто от общия размер на паричните си средства само в една кредитна или финансова институция. Това е едно от основните условия в проекта на правила за избор на търговски банки, обслужващи държавните дружества с пълната гама от необходимите им финансови услуги.

Проектът на документа е публикуван на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Той предвижда търговските дружества с над 50% държавно участие и дружествата, които те контролират, включително лечебните заведения, както и държавните предприятия, да сключват договори за финансови услуги от кредитни или финансови институции по смисъла на Закона за кредитните институции.

Според нормата на закона това означава, че държавните дружества няма да могат да влагат повече от 25 на сто от общия размер на паричните си средства само в една кредитна или финансова институция.

Изборът на обслужваща банка ще се извършва след събирането на поне пет оферти, предвиждат правилата.

В документа са посочени критериите, по които да се избират кредитните институции за различните финансови услуги, необходими на държавните фирми.

Целта на промените е да се уеднакви методологията за избор на обслужваща банка, да се повиши прозрачността и ефективността при управлението на държавните пари, да се разпредели и ограничи рискът и да се подобри отчетността.

Служебният премиер Марин Райков пое ангажимента министерският му екип да изготви правила за депозиране на парите на държавните фирми, след като се заговори за субективен подбор на банките от страна на държавните фирми и възникнаха подозрения, че отделни банки са фаворизирани и в тях се съхраняват повечето средства на големите държавни дружества.
За нуждата от правила при управлението на финансовия ресурс на държавните компании се заговори и по време на управлението на ГЕРБ и тогавашният финансов министър Симеон Дянков.


Законът

В Закона за кредитните институции е записано, че нетната експозиция на възложител към една кредитна или финансова институция не може да надвишава 25 на сто от общия размер на паричните средства на възложителя като нетната експозиция се изчислява в края на всеки месец. В случай на нарушаване на ограничението в резултат на текущи оперативни процеси възложителят следва в срок до един месец да извърши необходимите действия за изпълнение на условието, предвидено по закон.

В закона е записано още, че нетна експозиция към кредитна или финансова институция е разликата между левовата равностойност на паричните средства на възложителя по сметки в дадена кредитна или финансова институция, независимо от техния вид, и левовата равностойност на размера на непогасената част от предоставените му заеми и откритите банкови гаранции, по които е наредител, от същата институция.

#МИЕТ #проект #правила #държавни дружества #средства #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници