Как да се справим с цистита?

Как да се справим с цистита?
A A+ A++ A

Ако някога сте имали цистит, едва ли сте забравили какви са симптомите: неприятно парене при уриниране, чувство, че постоянно ви се ходи до тоалетната, дори след като току-що сте били там, и лек сърбеж. Този дискомфорт трудно ви позволява да следвате своя нормален ритъм на живот.

В случай че искате по-бързо да се отървете от това страдание, ето няколко съвета за домашно лечение, които можете да приложите. Те не заместват консултацията с лекар и класическото лечение. С тях обаче можете много по-бързо да се разделите с неприятната болест.

Пийте много вода. На всеки 15 минути можете да изпивате по една чаша, дори повече. Колкото и странно да ви се струва, течностите ще ви помогнат да се преборите с бактериалната инфекция. Подгрявайте ги предварително до приятна температура.
Важно е да отбележим, че е абсолютно забранено да приемате алкохол. Всички други напитки са позволени.

Легнете си с бутилка топла вода, която сложете на корема си. Когато изстине, подменете я с нова. Спазвайте постелен режим, той е неотменна част от ефективното лечение.

Включете боровинки в диетата си. Има много хранителни добавки в аптечната мрежа, които съдържат екстракти от боровинки и са предназначени за лечение на цистит. Най-доброто обаче, което можете да направите, е да си купите свежи или замразени боровинки. Можете да ги консумирате директно или да си направите сок. Ако решите да направите сок от тях, разпределете количеството на малки части, за да имате за целия ден.

Бира, магданоз и мед. Звучи не твърде вкусно, но според народната медицина е ефикасно. Лъжица мед и нарязана наситно връзка магданоз се варят в половин литър бира 10 минути. Получената отвара се прецежда и се разделя на 3 части. Приема се преди всяко хранене, за добър резултат трябва да се пие 14 дни.

Ябълков оцет. Добавяйте по 1–2 чаени лъжички от него във водата си. Той е добър помощник в борбата с цистита и ефектът настъпва бързо. Методът не се препоръчва на хора, които страдат от констипация (запек).

Памучно, удобно бельо. И не само докато ви мъчи циститът. За здравето на пикочно-половите пътища значение има качественото, незапарващо, по възможност памучно бельо. Стремете се моделът да не ви притиска, прежулва или да ви създава някакъв дискомфорт.

Не забравяйте, че посочените съвети не са метод за лечение, а само помощни средства. Непременно се консултирайте с лекар, особено ако забележите кръв в урината си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »