Станала грешка, Синодът подкрепял ин витрото!

Станала грешка, Синодът подкрепял ин витрото!
Българската църква била против сурогатното майчинство, но ин витрото приемала. Снимка: КРОСС
A A+ A++ A

Била станала грешка в становището на архиереите и Светият Синод на Българската православна църква всъщност не е против ин витрото, обяви Ловчанският митрополит Гавраил.

По думите му е допусната грешка в становището на духовниците, публикувано в края на миналата година по въпроса, съобщи „Дарик”.

В него се казваше, че църквата се обявява срещу изкуственото оплождане и заместващото майчинство.

„Позицията на Синода е срещу сурогатното майчинство, то е неприемливо. Но както руската и гръцката църква, приема ин витрото само при условие, че биологичният материал бъде от законния съпруг и колкото клетки се оплодят, толкова да се имплантират, да няма унищожаване на яйцеклетки”, заяви митрополит Гавраил.

„При тези условия църквата приема ин витрото. Това е мнението на Светия Синод и нищо повече не бих могъл да кажа", добави той.

Българската православна църква (БПЦ) обаче, все пак, е твърдо против сурогатното майчинство.

„Там има много неща, които са неприемливи. Утре ще започнат да клонират. И на това ли трябва да се съгласим?! А може би този метод вече го опитват някъде. В това отношение в становището е добре пояснено защо сме против сурогатното майчинство. За ин-витрото е допусната грешка, Синодът не е против", категоричен е духовникът.

В края на миналата година в изявление на официалната си страница в Интернет Синодът изрази опасения по отношение на „всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот."

Тогава Светия Синод на БПЦ се изказа като „крайно резервиран"  спрямо ин витро оплождането и сурогатното майчинство.

Пред БГНЕС днес Знеполският епископ Йоан, обяви, че децата нямало да бъдат делени. Всяко дете е еднакво ценно, всеки живот е еднакво ценен за Светата църква, защото той е вече даден, той вече съществува.

Владиката обаче обяви, че застава до думата и запетайката на становището на църквата за ин витро оплождането и сурогатното майчинство. Той посочи, че този въпрос е сериозен и стоял пред църквата и тя е трябвало да изрази позиция.

Тази сутрин по бТВ журналистът Любен Дилов-син и синдикалният лидер Константин Тренчев обявиха, че Българската църква се нуждае от спешна реформа, а не от демонстрация на дейност, каквато е нейната позиция по отношение на оплождането по метода „ин витро“ и сурогатното майчинство.

„Тези хора не са носители на вярата, тя е в сърцата на хората, така че да не се изживяват като последна инстанция. Дори не сме почнали да вадим материали за хората от синода, които имат фирми“, посочи Тренчев.

#ин витро #сурогатното майчинство #БПЦ #Българската православна църква #Светият синод #Любен Дилов-син #Константин Тренчев #Гавраил #Йоан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници