Найденов: Законът за горите не е продажба на земи

Найденов: Законът за горите не е продажба на земи
Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

Европейският съюз няма да санкционира България за промените в Закона за горите, защото той не представлява продажба на земи и подмяна на собственост.

Това каза в интервю за агенция „Фокус“ министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Според Найденов рестрикциите по отношение на изграждането на съоръжения в горите са наложили промяната в Закона за горите.

„Промените се наложиха, защото, когато приехме Закона за горите преди месеци, имаше доста рестриктивни текстове, разписани така, че да поставят неравенство например между изграждането на съоръжения за електропреносната система и на съоръжения за ски влекове“, обясни той.

„С влизането на закона в сила и с идването на зимния сезон отчетохме, че поставихме пред доста големи трудности инвестициите в областта на ски туризма и изобщо в планинския туризъм. Това наложи тази промяна, с която например към съоръженията за електропреносната система да можем да добавим и ски съоръженията“, каза още Найденов.

Министърът беше категоричен, че не става въпрос за продажба на земи и промяна на собственост по някакъв начин, а за даване на сервитутно право за изграждане на тези съоръжения.

„По този начин се надяваме да увеличим инвестициите в областта на ски туризма, да улесним достъпа на гражданите до планините. Ние имаме прекрасни планини не само за да ги гледаме от градовете“, коментира той.

„Все повече хора ще могат да се доближат до природата, а без тези съоръжения това е невъзможно. Упреците на природозащитниците, че едва ли не по този начин ще бъде унищожена гората, смятам, че не са основателни“, посочи Найденов.

За пример той даде Швейцарските и Австрийските Алпи (намиращи се в държави, които са по-малки от България), които имат стотици пъти повече подобни съоръжения и по никакъв начин не са нарушили екологичното равновесие и не са подложили горите на някакъв риск.

По думите му категорично няма опасност от санкции от Брюксел, защото това не е продажба, нито промяна на собственост по някакъв начин.

Дава се единствено сервитутно право – правото на ползване на тези малки площадки, на които да бъдат изградени съоръжения.

Държавата дава право да бъдат изграждани тези съоръжения, като запазва собствеността си върху тези горски територии, подчерта Найденов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"